Spēcīgi sprādzieni, sagraujot būves un izsitot ēku logu stiklus, pirmdien satricinājuši Jemenas galvaspilsētu Sanu. Tas noticis Saūda Arābijas vadītajiem gaisa triecieniem cenšoties iznīcināt nemiernieku ieroču un raķešu krājumus, vēsta telekanāls "Al Jazeera".

Sanas dienvidu rajonā, kur bāzētas bruņojuma noliktavas, pirmdien pacēlušies eksploziju radīti dūmu mākoņi. Viens no uzlidojumiem bijis vērsts pret šiītu nemiernieku grupējuma "Houthi" "Scud" raķešu bāzi.

"Šis bija līdz šim spēcīgākais Sanā novērotais sprādziens. Simti, ja ne tūkstoši māju ir sagrautas, liekot tūkstošiem cilvēku pamest apkārtni," "Al Jazeera" pastāstīja laikraksta "Yemen Post" galvenais redaktors Hakims al Masmari.

Masmari apgalvo, ka "Scud" raķešu bāze palikusi neskarta. "Mēs nosūtījām reportierus uz notikuma vietu, viņi apstiprināja, ka krātuvei nav trāpīts. Postījumi bija tālu prom no tā," viņš stāsta.

Tikmēr iedzīvotāji stāsta, ka pilsētā bijis jūtams lielā sprādziena triecienvilnis.

Vēstīts, ka Saūda Arābijas vadīta koalīcijā Jemenā bombardē šiītu nemiernieku grupējumu "Houthi", kuri ir pārņēmuši savā kontrolē lielu daļu valsts un piespieduši bēgt Rijādas atbalstīto prezidentu Abedrabo Mansuru Hadi. Kaujiniekus atbalsta arī armijas vienības, kas lojālas Arābu pavasara laikā gāztajam prezidentam Ali Abdullam Saleham.

Kas un ar ko karo Jemenā?

  • "Houthi": Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. Pagājušajā gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpina paplašināt savu kontroli.

  • Ali Abdullahs Salehs: 2011. gada Arābu pavasara laikā gāztais prezidents. Viņam uzticību saglabājušās armijas daļas karo "Houthi" pusē.

  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem no sava bastiona valsts dienvidos, bet februārī aizbēga uz Saūda Arābiju.

  • Saūda Arābijas vadītā koalīcija: ASV atbalstīta koalīcija, kurā ir deviņas (galvenokārt sunnītu musulmaņu) arābu valstis. Aizsargā "leģitīmo Hadi valdību".

  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.
  • "Islāma valsts" (IS): Grupējuma IS sabiedrotie Jemenā parādījušies nesen. Cenšas aizēnot AQAP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!