Atzīmējot svēto Ašūras dienu, nedēļas nogalē šiītu musulmaņi visā pasaulē savainoja sevi ar asmeņiem, noklāja sevi ar dubļiem un ielās iededza ugunskurus, tā sērojot par pravieša Muhameda mazdēla nāvi pirms 2695 gadiem.

Ašūras dienā tiek pieminēta Imama Huseina nāve kaujā pie Karbalas 680. gadā pirms mūsu ēras. Katru gadu tūkstošiem musulmaņu galvenokārt no kaimiņos esošās Irānas apmeklē šo vietu, kas atrodas aptuveni 80 kilometrus no Bagdādes.

Šajā dienā miljoniem cilvēku visā pasaulē piedalās dažādos rituālos. Tradicionāli pieņemts, ka jauni zēni un vīrieši ar nažiem un dzeloņainām ķēdēm cērt sev pa muguru vai ar zobenu iegriež galvā, līdz pār sejām sāk tecēt asinis. Tūkstošiem vīriešu to šogad darīja Indijā, Libānā, Bangladešā, Irākā, Pakistānā, Mjanmā un citur.

Savukārt Irānas austrumu pilsētā Horamābādā par godu Ašūras dienainotika ikgadējā dubļu ceremonija. Tūkstošiem vīriešu un sieviešu kāpa dubļu tvertnēs un pēc tam stāvēja pie milzīgiem ugunskuriem ielas vidū, lai dubļi sacietētu uz viņu ādas un drēbēm.

Ašūras dienu, kas ir desmitā "sēru mēneša" muharrama diena, pagātnē aizēnojuši pret šiītu musulmaņiem vērsti uzbrukumi.

Arī šogad sēru dienā Džakobabādā Pakistānā noticis pret šiītiem vērsts pašnāvnieku uzbrukums, kurā bojā gājuši vismaz 24 cilvēki, ziņo "Daily Mail", bet sprādzienā šiītu galvenajā templī Bangladešas galvaspilsētā Dakā viens cilvēks gājis bojā un ievainoti gandrīz 80 ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!