Foto: Kadrs no video

Kāds Sīrijas opozīcijas fans apkopojis 2015. gadā uzņemtos kaujinieku grupējumu propagandas video, kuros redzami vairāki desmiti gadījumu, kad prettanku raķetes veiksmīgi sasniedz noskatīto mērķi.

Kopš 2011. pavasara, kad Sīrijā opozīcija rīkoja protestus pret prezidenta Bašara al Asada autoritatīvo varu, un viņš atbildēja ar vardarbīgu protestu apspiešanu, valstī izvērsies pilsoņkarš un izveidojušies vairāki simti bruņotu opozīcijas grupējumu.

Vairāki no tiem radušies, bijušajām Sīrijas armijas, kā arī policijas daļām pārejot opozīcijas pusē. Tostarp ir vairāki dominējošie opozicionāru grupējumi, piemēram, "Brīvā Sīrijas armija", kurus ar ieročiem, medikamentiem un apmācībām atbalsta arī ASV vadītā koalīcija un Līča valstis.

Tāpat pilsoņu kara laikā izveidojušies un no tā dēvētajiem mērenajiem opozicionāriem nošķēlušies radikālie islāmisti, kuri radījuši tādus grupējumus kā "Al Nusra Front", gan "Daesh" ("Islāma valsts"), kā arī vairākus mazākus. Lielākoties Sīrijas opozīcijai nākas karot gan ar islāmistiem, gan Sīrijas armiju, gan tās sabiedrotajiem - "Hezbollah" grupējumu un Irānas sauszemes spēkiem, kuru rindās rekrūtēts liels skaits afgāņu bēgļu.

Krievija, kura kopš 30. septembra Sīrijā nodrošina gaisa atbalstu Sīrijas un Irānas vadītajiem spēkiem, lielāko daļu savu uzbrukumu vērsusi tieši pret mērenās opozīcijas, ne "Islāma valsts" vai citu džihādistu pozīcijām.

Video redzami "Brīvās Sīrijas armijas" un citu mēreno kaujinieku uzbrukumi Sīrijas armijas karavīru, dažādu islāmistu grupējumu, kā arī irāņu kājnieku pozīcijām. Uzņemtajos kadros redzama tanku, kājnieku bruņumašīnu, ierakumu un citu pozīciju iznīcināšana un parasti tam sekojošie izsaucieni "Allahu Akbar!" jeb "Dievs ir visuvarens!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!