Sīrijas prezidenta Bašara al Asada opozīcijas spēki publicējuši video, kurā redzami būrī ieslēgti alavītu reliģiskajam atzaram piederīgi vīrieši un sievietes. Video parādījies tikai divas dienas pēc Sīrijas valdības ofensīvas Damaskas austrumu rajonos, kurā bojā gāja vismaz 70 cilvēki, norāda "Vice".

Video internetā publiskojusi Sīrijas opozīcijas aktīvistu grupa "Shaam News Network". Pavadošajā tekstā minēts, ka kadri ar metāla būros ieslēgtiem cilvēkiem, kuri tiek vadāti pa ielām, uzņemti Damaskas piepilsētā Gotā. Gūstekņu saņēmēji esot kaujinieku grupas "Jaysh al-Islam" pārstāvji. Viņi paši gan saistību ar dzelzs būros ieslodzītajiem nav izziņojuši.

Tiek uzskatīts, ka opozīcijas aktīvisti pie šādiem līdzekļiem ķērušies, lai apturētu prezidenta atbalstošo spēku uzbrukumus. Bašars al Asads, kā arī lielākā daļa Sīrijas valsts elites pieder alavītu atzaram, kamēr sunnītiem, citiem šiītiem un citu reliģiju pārstāvjiem dalība valsts pārvaldē bija ierobežota.

Piektdien al Asada spēki veica uzbrukumus Gotas austrumos esošam tirgum, nogalinot vismaz 70 un ievainojot ap 550 cilvēku. Opozīcija cer, ka parādot, ka šajās pilsētas daļās atrodas ieslodzīti alavīti, šāda mēroga uzbrukumi no armijas, kuras lielāko daļu veido alavīti, varētu tikt izbeigti.

Pirms Sīrijas konflikta sākuma no 22 miljoniem valsts iedzīvotāju tikai 12% cilvēku bija alavīti, kuru rokās bija gandrīz visa vara. Tikmēr 70% iedzīvotāju bija sunnīti, kuri ir galvenie opozicionāri pastāvošajam režīmam.

Al Asada valdība Sīrijā pastāv jau četrus gadu desmitus, kopš par valsts līderi kļuva tagadējā prezidenta tēvs Hafezs al Asads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!