Kompānija "Oshkosh Defense" ir uzvarējusi iepirkumu konkursā par jaunu īpaši izturīgu bezceļu automašīnu ražošanu ASV armijai, ziņo "Washington Post". Šīs automašīnas tuvākajos gados pamazām nomainīs strauji novecojošo "Humvee" floti.

ASV Aizsardzības departaments parakstījis līgumu aptuveni 5,9 miljardu eiro vērtībā ar "Oshkosh Corporation" par jaunu tā dēvēto "apvienoto mazgabarita taktisko automašīnu" - "Oshkosh L-ATV" ražošanu.

ASV Viskonsinas štatā bāzētā un sabiedrībai līdz šim maz pazīstamā kompānija konkursā apsteidza gan "Humvee" ražotāju "AM General", gan kompāniju "Lochheed Martin" un "BAE Systems" vienoto piedāvājumu.

Sākotnējais plāns paredz, ka kompānijai jāuzbūvē 17 000 automašīnu, bet ilgākā laika posmā pasūtījums varētu pieaugt līdz 55 000 auto - 50 000 būtu paredzēti Bruņotajiem spēkiem, bet 5000 - Jūras spēkiem. Šajā gadījumā darījuma vērtība pieaugs līdz nepilniem 27 miljardiem eiro.

Plaši pazīstamos "Humvee" ASV armija sāka izmantot 1984. gadā un tie plaši pazīstami kļuva Līča kara laikā, kā arī bruņotajos konfliktos Afganistānā un Irākā. Par to lielākajiem trūkumiem tika atzīta pārāk mazā aizsardzība pret paštaisītajiem spridzekļiem, kādus plaši izmantoja teroristu grupējumi "Taliban", un "Al-Qaeda".

Kopš pērnā gada teroristu organizācijas "Islāma valsts" ofensīvas, džihādistiem pārņemot Irākas spēku pamesto bāzi, viņu rokās arī nonāca vismaz 2500 "Humvee" automobiļi.

"Oshkosh" apgalvo, ka viņu ražotais transportlīdzeklis būs ievērojami pārāks par priekšgājēju. Tam jau standarta versijā ir paredzēts savs šaujamtornis, tā bruņas neatpaliekot no tanka, caurgājamība ir kā sacīkšu bagijam bet vienlaikus auto svars un degvielas patēriņš ir ievērojami mazāki nekā "Humvee".

Pirmie "Oshkosh L-ATV" armijas rīcībā nonākšot jau 2018. gadā.

Atšķirībā no "Humvee", kura ražotājs "AM General" piedāvāja ikvienam iegādāties arī bruņotā auto civilo brāli "Hummer", "Oshkosh" visticamāk nesāks ražot automašīnas, kuras varētu iegādāties ikviens. Kompānijas izpilddirektors pat pajokojis, ka kompānija to labprāt darītu, bet tāds auto neietilptu nevienā garāžā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!