ASV privātfirmas "SpaceX" nesējraķete "Falcon 9" piektdien veiksmīgi piezemējās uz platformas Atlantijas okeānā, 650 kilometrus no Floridas austrumu krasta. Tā bija nesējraķetes trešā veiksmīgā piezemēšanās mazāk nekā divu mēnešu laikā, vēsta aģentūra "Associated Press".

Raķetes iespaidīgā piezemēšanās ir iemūžināta uz klāja esošajā kamerā.

Par spīti astoņas minūtēs novēlotajam misijas sākumam, "Falcon 9" nesējraķete kosmosā veiksmīgi nogādāja Āzijas komunikāciju satelītu. Arī šoreiz 15 stāvu augsto raķeti bija ļoti sarežģīti piezemēt, ņemot vērā tās ātrumu un karstumu pēc ienākšanas Zemes atmosfērā.

"SpaceX" dibinātājs Elons Masks mikroblogošanas vietnē rakstīja, ka nesējraķetes nolaišanās ātrums bija tuvs pieļaujamajam maksimumam. Tas arī radījis raķetes grīļošanos. Viņš piebilda, ka bijis raķetes apgāšanās risks. Drošības apsvērumu dēļ uz platformas neviens cilvēks nolaišanās brīdī nav atradies.

Pirmā veiksmīgā "SpaceX" nesējraķetes piezemēšanās notika pērnā gada decembrī. Kalifornijā bāzētais uzņēmums pēc tam raķeti veiksmīgi nosēdināja Atlantijas okeānā aprīļa sākumā un 6. maijā. Visas trīs raķetes pašlaik atrodas "SpaceX" angārā. Paredzēts, ka otro nesējraķeti izmantos kādā no šī gada misijām.

Kompānijas vadītājs Masks vēlas nesējraķetes izmantot vairākkārt, tādā veidā mazinot to palaišanas izmaksas. Viens no "SpaceX" klientiem ir Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA). "SpaceX" regulāri nogādā kravas uz Starptautisko kosmosa staciju. Tiek lēsts, ka līdz nākamā gada beigām "SpaceX" uz staciju sāks nogādāt arī astronautus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!