Norvēģijas masu slepkava Anderss Bērings Breiviks, kurš 2011. gadā nogalināja 77 cilvēkus, tiesas prāvā rādījis nacistu sveicienu, otrdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Tiklīdz viņam noņemti rokudzelži, Breiviks visiem klātesošajiem parādījis nacistu sveicienu, informē "Sky News".

Tiesā, kas rīkota cietuma teritorijā, Breiviks ieradies tumšā uzvalkā. Viņam noskūti arī mati.

Tiesas prāva, kas sākās 15. martā, notiks četras dienas. Drošības apsvērumu dēļ tā rīkota cietuma teritorijā.

Vēstīts, ka Breiviks ir iesniedzis tiesā sūdzību, kurā norādīts, ka ir pārkāptas viņa cilvēktiesības, turot viņu izolācijā stingra drošības režīma cietumā Šīenā Norvēģijas dienvidaustrumos, kur viņš izcieš 21 gadu ilgu cietumsodu.

Tāpat viņš cietumā žēlojies, ka tiek pārkāptas viņa cilvēktiesības, kas izraisījis cietušo sašutumu, vēsta ziņu aģentūra "Associated Press" (AP.)

Breiviks sacījis, ka cietumā pret viņu valda "necilvēcīga attieksme," jo viņš tiek izolēts no pārējiem ieslodzītajiem, informē "Sky News".

Cietumā viņam ir trīs istabu kamera. Vienā atrodas gulēšanai paredzētās telpas, otra domāta mācībām un dažādu vingrinājumu izpildei. Viņam cietumā arī ir spēļu konsole "PlayStation", televizors un dators bez interneta pieslēguma. Viņam atļauts arī gatavot pašam sev ēdienu, ziņo raidsabiedrība.

Kā vēstīja ziņu aģentūra AP, daudzi cietušie neieradīsies un ignorēs četras dienas ilgo tiesas prāvu.

"Es nemaz nelasīšu tajā nedēļā laikrakstus," sarunā ar AP paziņoja slaktiņā izdzīvojušais Dags Andress Andersens, kurš ir izdzīvojušo grupas atbalsta pārstāvis. "Daži izdzīvojušie cenšas atgūt savas dzīves. Tomēr ir daži, kam šāda veida apmeklējums atkal var atgādināt gūto traumu".

Cietuma vadība ir noliegusi, ka pret Breiviku cietumā slikti izturētos.

Ziņots, ka Norvēģu labējais ekstrēmists Bērings-Breiviks 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja divus teroraktus.

Ekstrēmists atzina, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 77 cilvēkus - galvenokārt pusaudžus un jauniešus.

Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

2012. gada 24. augustā Bēringam-Breivikam tika piespriests 21 gada cietumsods. 21 gads ir maksimālais ieslodzījuma termiņš, kādu var piespriest Norvēģijā, taču, tuvoties termiņa beigām, tiesa ieslodzījumu var pagarināt, ja atzīs, ka Bērings-Breiviks joprojām apdraud sabiedrību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!