Foto: Генеральний штаб ЗСУ
Ukrainas artilēristi ir apguvuši amerikāņu piegādātās M777 haubices un jau liek tās lietā kaujās Ukrainas atbrīvošanai no okupantiem, paziņojis Ukrainas armijas Ģenerālštābs.

"Artilēristu sviedri ietaupa kājnieki asinis," teikts Ģenerālštāba "Facebook" ierakstā. Augstas klases artilērijas vienību raksturo pēkšņums, ugunsjauda un augsta precizitāte. "Frontes vienībām vislabākais atbalsts ir ar matemātisku aprēķinu kontrolēts iznīcinošais spēks," uzsver Ģenerālštābā.

Генеральний штаб ЗСУ

M777 haubices ir viens no ieročiem, ko Ukraina saņēmusi no ārvalstīm. Artilērija līdzās bruņutehnikai ir viens no bruņojuma veidiem, kas Ukrainai nepieciešami, lai ne tikai aizsargātos, bet arī spētu okupantus padzīt no Ukrainas.


155 mm haubices M777 ir viegli pārvietojamas, bet to efektivitāte kaujā lielā mērā atkarīga no munīcijas. Ar parasto lādiņu tās var aizšaut līdz 23 kilometru attālumā, bet ir arī speciālā "Excalibur" munīcija, kas aprīkota ar GPS vadību, ar ko precīzi trāpījumi iespējami pa mērķiem 30 kilometru attālumā un tālāk, raidījumā "Komandcentrs" skaidroja Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos pulkvedis Didzis Nestro. Pilnu raidījumu var noskatīties šeit.

Генеральний штаб ЗСУ

M777 sver 3,7 tonnas un var tikt pārvadāta ar helikopteriem, lidmašīnām un kuģiem. To var vilkt pilnpiedziņas automašīna ar masu virs 2,5 tonnām, raksta "Army Technology".

Генеральний штаб ЗСУ

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karadarbību Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!