Foto: Kadrs no video

Ziemeļkoreja tiek uzskatīta par vienu no pasaules noslēgtākajām valstīm, kur ārzemniekiem nav atļauts bez uzraudzības ceļot, sarunāties ar vietējiem iedzīvotājiem, kā arī ir stingri ierobežojumi attiecībā uz filmēšanu un fotografēšanu.

Tāpēc tūrisma kompānijas "Koryo Tours", sadarbībā ar zīmola speciālistiem un "time – lapse" fotogrāfu Robu Vitvorsu radītais video "Enter Pyongyang" ir unikāla iespēja ielūkoties Ziemeļkorejas galvaspilsētā Phenjanā.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir šeit.

Tiesa, Ziemeļkorejas amatpersonu ciešā uzraudzībā veidotajā video nav nekā no skarbās realitātes ar badu, nabadzību un represijām, ko totalitārais režīms cenšas slēpt no svešām acīm.

Toties tas ļauj aplūkot Phenjanas panorāmu, ielūkoties metro, sabiedriskajā transportā un pilsētas ikdienas dzīves ritējumā.

Jāpiebilst, ka Phenjanā, kas propagandā kalpo kā piemērs valsts sasniegumiem, dzīvo Ziemeļkorejas "izredzēto" slānis, kamēr pārējās valsts iedzīvotājiem ir nepieciešamas īpašas atļaujas, lai vispār iekļūtu galvaspilsētā.

Ziemeļkorejas amatpersonu lēmums atļaut veidot šādu video varētu būt saistāms ar vēlmi palielināt tūrisma ienākumus. Tūrisms ir viens no veidiem, kā starptautiskā izolācijā esošā valsts var iegūt tik ļoti nepieciešamo ārvalstu valūtu.

Pekinā bāzētā tūrfirma "Koryo Tours" braucienus uz Ziemeļkoreju rīko kopš 1993. gada. Tūristi Ziemeļkorejā tiek vadāti pa apskates objektiem tikai gidu un uzraugu pavadībā, patstāvīgi pārvietoties un sarunāties ar vietējiem iedzīvotājiem nav atļauts.

Tiek uzskatīts, ka totalitārajā Ziemeļkorejā notiek sistemātiski cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā spīdzināšana un cilvēku nolaupīšana, kā arī darbojas ieslodzījuma nometnes. Tāpat valstī ir smagi ekonomiskie apstākļi un daudzi iedzīvotāji cieš badu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!