Internetā piektdien publicēts video, kurā redzams, kā Krimā lido liela armijas helikopteru grupa. Video esot uzņemts netālu no Sevastopoles un lidaparāti devušies lidostas virzienā, kuru naktī uz piektdienu bloķējuši bruņoti kaujinieki.

Ukrainas robežsardzes dienests aģentūrai UNIAN apstiprina, ka piektdien Krimā ielidojuši vairāk nekā 10 Krievijas helikopteru. Atļauja šķērsot valsts robežu bijusi saskaņota tikai trīs Krievijas lidaparātiem un pārējo atrašanās Krimā ir divpusējā līguma pārkāpums, norāda robežsardze.

Ja neizdodas video noskatīties iegultā veidā, tad tas ir apskatāms šeit.

Iepriekš aktīvisti ziņoja, ka Sevastopolē no Krievijas pilsētās Anapas ieradušies astoņi Krievijas militārie helikopteri. Video redzami vismaz 11 lidaparāti. Izskanēja arī baumas, ka vienā no gaisa kuģiem varētu atrasties no amata atceltais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs.

Jāpiebilst, ka medijiem izplatītā informācija liecina, ka Janukovičs piektdien 17:00 pēc Latvijas laika sniegs preses konferenci Krievijas pilsētā Rostovā pie Donas.

Vēstīts, ka Krimā turpina pieaugt spriedze. Piektdien bruņoti kaujinieki ieradušies Sevastopoles un Simferopoles lidostās, bet Ukrainas iekšlietu ministrs paziņojis, ka tie ir Krievijas karavīri un notiekošais ir Krievijas iebrukums un okupācija.

Krievijas Melnās jūras flote noraida informāciju, ka pie Sevastopoles esošās "Belbekas" lidostas atrastos Krievijas karavīri, bet atzīst, ka ir pastiprināti drošības pasākumu pie militārajiem objektiem. Citi avoti liecina, ka kaujinieki ir Krimas iedzīvotāju "pašaizsardzības grupas".

Jau ceturtdien agri no rīta neidentificēta bruņotu kaujinieku grupa ieņēma Krimas Autonomās Republikas parlamenta un valdības ēkas Simferopolē, paceļot virs tām Krievijas karogus.

Kaujinieki ēkā ielaida deputātus, kuri nolēma, ka 25. maijā rīkos referendumu par Krimas autonomijas statusa paplašināšanu. Tāpat deputāti iecēla jaunu premjeru Sergeju Aksjonovu, kurš jau paziņoja, ka par leģitīmu Ukrainas vadītāju uzskata gāzto prezidentu Viktoru Janukoviču un pakļausies viņam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!