Ziemeļkorejas mediji izplatījuši jaunu propagandas video, kurā izrādītas valsts spējas dot masīvu triecienu pretiniekam.

Ierakstā redzams, kā no moderna izskata karakuģa tiek palaistas spārnotās raķetes, bet valsts līderis Kims Čenuns sajūsmināts aplaudē, kad kāda raķete trāpa par mērķi noliktā kuģī.

Tāpat video redzama raķešu palaišana no reaktīvajām zalvju uguns sistēmām, kā arī artilēristu darbība, šaujot pa sauszemes un jūras mērķiem. Visu notiekošo personīgi uzrauga diktators Kims.

Propagandas video demonstrēts laikā, kad Phenjana un Seula pagājušajā nedēļā vienojušās par spriedzes mazināšanu, kuras laikā abas valstis bija sākušas savstarpēju artilērijas apšaudi.

Spriedze sākās, kad augusta sākumā mīnas sprādzienā uz robežas ievainojumus guva divi Dienvidkorejas karavīri, un Seula šajā incidentā vainoja Phenjanu. Pēc tam Dienvidkoreja pirmo reizi pēdējo 11 gadu laikā atsāka propagandas atskaņošanu līdzās robežai uzstādītajos skaļruņos.

21. augustā desmitiem tūkstošu ASV un Dienvidkorejas karavīru sāka plašas militārās mācības, ko Ziemeļkoreja pasludināja par "kara pieteikšanu".

Spriedze augstāko punktu sasniedza 20. augustā, kad Ziemeļkoreja pār robežu uz Dienvidkorejas teritoriju raidīja raķeti. Dienvidkorejiešu armija uz to reaģēja ar pretuguni, izmantojot 155 milimetru haubices. Dienvidkorejas artilērija izšāva uz Ziemeļkorejas teritoriju vairākus desmitus šāviņu.

Ziemeļkoreja arī izteica ultimātu Dienvidkorejai pieprasot atvainoties par "visām lielām un mazām naidīgām darbībām", solot sākt militāru atbildi pret kaimiņvalsti. Abās robežas pusēs armijās tika izsludināta paaugstināta kaujas gatavība.

Abas Korejas joprojām nav noslēgušas miera līgumu un tehniski karš, kurš ilga no 1950. līdz 1953. gadam, vēl nav beidzies. Pēdējo gadu laikā pārrobežu apšaudes notikušas jau vairākkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!