Ziemeļkorejā par godu bijušā valsts vadītāja Kima Čenira dzimšanas dienai sākušās jau 20. Pektusanas sporta spēles, atsaucoties uz totalitārās valsts medijiem ziņo raidstacija ODN.

Phenjanā līdz pat bijušā diktatora dzimšanas dienai, kura tiek atzīmēta 16. februārī, notiek balvu izcīņa volejbolā, galda tenisā un austrumu cīņās.

Saskaņā ar Ziemeļkorejas publicēto Kima Čenira biogrāfiju viņš esot dzimis 1942.gadā Pektusana kalnā, kad viņa tēvs Kims Irsens no slepenas nometnes šajā kalnā vadījis korejiešu partizānu cīņu pret Japānas armiju. Oficiālā valsts propaganda vēsta, ka valsts nākamā vadoņa dzimšanas brīdī virs būdiņas, kur šis brīnišķīgais notikums risinājies, debesīs lidinājusies pavasara vēstnese bezdelīga, debesīs iemirdzējās jauna zvaigzne, kā arī virs Pektusana kalna iztālēm bijusi redzama dubultā varavīksne.

Citu valstu vēsturnieki gan uzskata, ka Kims Čenirs patiesībā dzimis Padomju Savienībā - Sibīrijā, kur viņa tēvs bija paglābies no Japānas armijas. To apliecinot arī Krievijas arhīvu materiāli.

Pēc viņa nāves 2011. gada 17. decembrī valsts iedzīvotājiem par Kima Čenira nāvi masveidā likts sērot vismaz trīsreiz dienā. Kad 1994.gadā nomira viņa tēvs Kims Irsens, iedzīvotāji bija aicināti sērot vismaz reizi dienā īpaši paredzētās vietās.

Šobrīd valsti vada Irsena mazdēls un Čenira dēls Kims Čenuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!