Ziemeļkorejas oficiālā televīzija izplatījusi video, kurā par godu 27. jūlijā valstī atzīmētajai Uzvaras dienai notiekošās valsts armijas parādes laikā tiek plivināti milzīgi Ziemeļkorejas karogi, bet pret ASV karogiem armija izturas ar izteiktu necieņu.

Ziemeļkorejā 27. jūlijā tradicionāli ar grandioziem mītiņiem un parādēm tiek atzīmētas Korejas kara beigas jeb "Uzvaras diena Lielajā tēvzemes atbrīvošanas karā. Šajā dienā ASV savukārt atzīmē Nacionālo Korejas kara veterānu pamiera dienu, kuru mēdz simbolizēt skaitlis "727".

Izplatītajā video par spīti tā sliktajai kvalitātei redzams, ka karavīri maršē pāri zemē izklātajiem ASV karogiem, bet pēcāk tie kā lupatas horeogrāfiski izteiksmīgi tiek aizvilkti prom. Visu notiekošo no kādas augstas platformas vēro plati smaidošs Ziemeļkorejas autoritārais līderis Kims Čenuns un pulciņš augstākā ranga ierēdņu.

Kopumā Korejas karā iesaistījās 25 valstis, no kurām 22 veidoja ANO spēkus, bet tām pretī stājās trīs komunistu valstis. Kopumā karā gāja bojā aptuveni 2,5 miljoni korejiešum, bet vismaz desmit miljonus ģimeņu sadalīja robeža starp abām korejām, kas ir pasaules visstingrāk apsargātā līnija.

ASV Nacionālā Korejas kara veterānu pamiera diena Amerikā tiek atzīmēta pieminot Korejas karā bojā gājušos un veterānus. No 1950. līdz 1953. gadam karā piedalījās aptuveni 1,8 miljoni ASV karavīru, no kuriem bojā gāja 54 246.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!