Foto: stock.xchng

Ķīnas tirgotāji un Mozambikas politiķi ir iesaistīti sistemātiskā koksnes kontrabandā un nelegālā mežu ciršanā, gandrīz puse no Āfrikas valsts uz Ķīnu eksportētās koksnes ir iegūta nelegāli, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Vides izmeklēšanas aģentūras (EIA) paziņojumu.

Nevalstiskā organizācija EIA slēptā izmeklēšanā noskaidroja, ka Ķīnas pieprasījums pēc kokmateriāla postoši iedarbojas uz Mozambiku, kur pēdējos sešus gadus darbojusies skaidri saskatāma nelegālās mežu ciršanas un kontrabandas shēma. Augsta ranga Mozambikas politiķi, kas sadarbojas ar Ķīnas tirgotājiem, regulāri pārkāpj vietējos mežciršanas un eksporta likumus, norāda organizācija.

Nelegāli iegūti ir 48% no visa kokmateriāla, ko pagājušajā gadā Mozambika eksportēja uz Ķīnu, kas nozīmē desmitiem miljonu dolāru lielus nodokļu zaudējumus nabadzīgajai Āfrikas valstij, secinājusi EIA.

Organizācija uzskata, ka Mozambikai būtu nekavējoties jāaizliedz kokmateriālu eksports un jāsāk izmeklēšana par korupciju un pārkāpumiem mežu nozarē.

Mozambika, kura ir viena no pasaules nabadzīgākajām valstīm, piedzīvo strauju ekonomikas augšupeju kopš pilsoņu kara beigām 1992. gadā, skaidro BBC. Valsts dabas resursu "gardajā kumosā ir iekodušās" daudzu ārvalstu, to skaitā Ķīnas, kompānijas. Kritiķi gan uzsver, ka vairums trūcīgo Mozambikas iedzīvotāju negūst nekādu labumu no pieaugošā dabas resursu iztirgošanas biznesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!