Foto: PantherMedia/Scanpix
Katru gadu vides piesārņojuma dēļ bojā iet aptuveni 1,7 miljoni bērnu, kuri jaunāki par pieciem gadiem, atsaucoties uz Pasaules veselības organizācijas (PVO) jaunāko ziņojumu vēsta raidsabiedrība CNN.

Nāvi var izraisīt, piemēram, nedrošs, piesārņots ūdens, antisanitāri apstākļi un nepietiekama ķermeņa higiēna, iekštelpu un apkārtējas vides piesārņojums, kā arī ievainojumi. Savukārt, kā vieni no biežākajiem nāves iemesliem minēti: malārija, pneimonija un caureja. Tāpat ziņojumā uzsvērts pieaugošais sirds slimību, triekas un vēža risks bērniem, kuri elpo piesārņotu gaisu.

Tiek lēsts, ka vairāk nekā 90 % pasaules iedzīvotāju elpo gaisu, kas neatbilst PVO noteiktajām kvalitātes normām.

"Piesārņota vide ir nāvējoša – īpaši maziem bērniem," paudusi PVO ģenerāldirektore Mārgareta Čana, "viņu attīstībā esošie orgāni un imūnsistēmas, un mazie ķermeņi, un elpceļi padara viņus īpaši uzņēmīgus pret netīru gaisu un ūdeni".

Tāpat bažīgus speciālistus dara arvien pieaugošais elektronisko atkritumu skaits, kas, ja netiek utilizēti pareizi, rada tādu toksīnu noplūdes risku, kas var nelabvēlīgi ietekmēt prāta spējas un izraisīt koncentrēšanas problēmas, plaušu bojājumus un vēzi.

Riskus rada arī klimata pārmaiņas.

Kā norāda PVO, riskus iespējams mazināt, piemēram, nodrošinot pieeju tīram ūdenim, pasargājot grūtnieces no dažādiem dūmiem, radot sanitāru un drošu vidi, kā arī, nodrošinot sabalansētu uzturu. Tāpat nepieciešams ne vien mazināt piesārņojumu, bet arī nodrošināt vakcīnu un antibiotiku pieejamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!