Foto: Reuters/Scanpix
Vidusjūrā avarējušās lidsabiedrības "EgyptAir" pasažierus lidmašīnas atlūzu meklēšanā tiks izmantots dziļjūras robots, paziņojušas Ēģiptes varasiestādes.

"EgyptAir" pasažieru lidmašīna "Airbus A320" ar 66 cilvēkiem izlidoja no Parīzes uz Kairu naktī uz 19. maiju un vēlāk, jau atrodoties virs Vidusjūras Ēģiptes gaisa telpā, pazuda no radaru ekrāniem.

Lidmašīnas avārijas cēlonis vēl nav noskaidrots.

Ar robotu aprīkotais kuģis "John Lethbridge", ko Ēģipte iznomājusi no uzņēmuma "Deep Ocean Search", piektdien pārmeklēs jūras dibenu zonā, kur lidmašīna avarējusi, starp Krētu un Ēģipti.

Kuģis, ar kura aprīkojumu iespējams atrast un atgūt lidmašīnas "melnās kastes" ieradās Aleksandrijā ceturtdien, paziņoja Ēģiptes Civilās aviācijas pārvalde. Kuģi ostā sagaidīja avārijas izmeklēšanas komiteja.

Francijas karakuģis ar akustiskajām sistēmām pirms nedēļas uztvēra signālu no avarējušās lidmašīnas "melnās kastes", bet tam tā arī nav izdevies to atrast. Līdz šim nav izdevies atrast arī otro "melno kasti".

Francijas aviācijas drošības aģentūras direktors sacīja, ka viņi cer atrast "melnās kastes", kamēr tās vēl raida signālus, bet atzina, ka jārīkojas ātri.

Lidmašīnas "melnās kastes", kas ieraksta lidojuma datus un sarunas pilota kabīnē, spēj raidīt signālus četras līdz piecas nedēļas.

Domājams, ka lidmašīna nogrimusi 3000 metru dziļumā.

"John Lethbridge" aprīkots ar skeneri, kas sniedz digitālus jūras dibena attēlus, un robotu, ko var nolaist 3000 metru dziļumā.

Izmeklētāji paziņojuši, ka vēl ir pāragri runāt par avārijas cēloņiem.

Sākotnēji galvenās versijas bija terorakts vai tehniskas problēmas un tās vēl nav noraidītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!