Foto: Reuters/Scanpix

Vismaz 300 cilvēki tiek uzskatīti par bojāgājušiem, Vidusjūrā nogrimstot laivām ar bēgļiem, kuri bijuši ceļā no Ziemeļāfrikas piekrastes uz Eiropu, atsaucoties uz ANO, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Itālijas krasta apsardze ir izglābusi deviņus imigrantus, tie nogādāti uz Lampedūzas salu. ANO bēgļu lietu aģentūra (UNHCR) norāda, ka bēgļi četrās glābšanas laivās sestdien pametušu Lībijas krastu.

Novembrī Itālija noslēdza gadu ilgu operāciju "Mare Nostrum", kuras mērķis bija preventīvi glābt pa Vidusjūru kuģojošos bēgļus. Operācija tika sākta 2013. gada oktobrī, pēc tam, kad pie Lampedūzas salas noslīka 366 migranti.

Tikmēr pašreizējā Eiropas Savienības (ES) robežpatruļu operācija "Triton" nav paredzēta imigrantu preventīvai glābšanai starptautiskajos ūdeņos, tās var rīkoties tikai tad, kad jau ir tiešs dzīvības apdraudējums. "Triton" iesaistīts mazāks kuģu skaits un operācija aptver mazāku teritoriju, nekā "Mare Nostrum".

2014. gadā Vidusjūrā gājuši bojā gandrīz 3500 cilvēki, kas centušies nokļūt Eiropā. Vairāk nekā 200 000 šajā pašā laika posmā tika izglābti, liecina UNHCR dati.

Romas pāvests Francisks novembrī Eiropas parlamentā aicināja uz "vienotu atbildi imigrācijas jautājumā", brīdinot, ka nedrīkst pieļaut Vidusjūras pārvēršanos "lielā kapsētā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!