Ar sprāgstvielām pildītas automašīnas eksplozijā ļaužu pilnā Irākas galvaspilsētas Bagdādes tirgū trešdien gājuši bojā vismaz 93 cilvēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

Eksplozijā, kas notikusi pilsētas šiītu rajonā Sadrā, vismaz 87 cilvēki guvuši ievainojumus. Terorakts noticis rīta sastrēgumu stundas laikā. Amatpersonas to raksturo kā vienu no nāvējošākajiem pēdējā laika uzbrukumiem.

Atbildību par teroraktu uzņēmies sunnītu teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts").

Aculiecinieki stāsta, ka mīnētā automašīna bijis ar augļiem un dārzeņiem piekrauts pikaps, kura vadītājs nolicis auto un pats ātri pazudis.

"Daesh" bieži par uzbrukuma mērķi izvēlas šiīti musulmaņus komerciālos rajonos, kā arī valdības un drošības spēku pārstāvjus.

ASV vadītās koalīcijas atbalstīties Irākas valdības spēki un šiītu kaujinieki cīnās par 2014. gada vasarā "Daesh" pārņemto valsts teritoriju atgūšanu. Operācijā ir izdevies gūt panākumus, taču drošības spēki nespēj novērst asiņainos teroraktus galvaspilsētā.

Ar šiem uzbrukumiem "Daesh" cenšas novērst valdības uzmanību no ofensīvas pret grupējumu, uzskata BBC arābu valodas dienesta speciālists Mohameds Jehia.

Tāpat terorakti palielina sektu spriedzi starp šiītiem un sunnītiem, tādā veidā palīdzot "Daesh" rekrutēt jaunus kaujiniekus.

Februārī Irākas spēki, centienos apturēt "Daesh" teroristu uzbrukumus, ap Bagdādi sāka būvēt sienu. Šī gada četros mēnešos vardarbībā Irākā ir nogalināti 1885 civiliedzīvotāji, liecina ANO dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!