Foto: AP/Scanpix

ASV Augstākā tiesa piektdien publicēja lēmumu, ka viendzimuma pāriem ir tiesības precēties visos 50 ASV štatos, ziņo raidsabiedrība "Vice".

Līdz ar to atsevišķu štatu aizliegumi viendzimumu pāriem laulāties tiek atcelti.

Līdz šim viendzimuma laulības tika atzītas 37 ASV štatos.

Spriedums lietā "Oberdžfels pret Hodžu" bija bāzēts uz sūdzībām, kuras pāri iesniedza Kentuki, Mičiganas, Ohaio un Tenesī štatos, kuros viendzimuma laulības līdz šim bija aizliegtas. Piektdienas spriedums visiem štatiem, kuros šīs cilvēktiesības līdz šim tika ierobežotas, liek atcelt aizliegumus. Tie galvenokārt atrodas ASV dienvidos un vidienē.

Par spriedumu savā mikroblogošanas vietnes "Twitter" kontā izteicies arī ASV prezidents Baraks Obama: "Šodien sperts liels solis mūsu maršā uz vienlīdzību. Geju un lesbiešu pāriem tagad ir tiesības precēties gluži kā jebkuram citam." Savam ierakstam viņš pievienojis arī mirkļbirku #LoveWins, kas tulkojumā nozīmē ''mīlestība uzvar''.


ASC Augstākās tiesas spriedumā teikts, ka štatu likumi ierobežojuši prasītāju brīvību un grāvuši konstitūcijā paredzētos vienlīdzības principus. "Problemātiskie likumi ir izteikti nevienlīdzīgi: viendzimuma pāriem ir liegti labumi, kas ir atļauti dažādu dzimumu pāriem un līdz ar to tie liedz īstenot fundamentālas tiesības. Īpaši attiecībā uz ilgo viņu attiecību noliegšanas vēsturi tie nodara nopietnu un pastāvīgu kaitējumu darot necieņu un ignorējot gejus un lesbietes," paziņoja tiesnesis Antonijs Kenedijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!