Foto: EPA-AFI
Pakistānietim Mohammedam Adžmalam Kasabam, kurš atzīts par vainīgo uzbrukumos Mumbajā 2008. gadā, piespriests nāvessods pakarot, ziņo BBC.

Kasabs, kuram šobrīd ir 22 gadi, ir vienīgais no teroristiem uzbrucējiem, kurš palicis dzīvs. Pirmdien Indijas tiesa viņu atzina par vainīgu vairākās apsūdzībās, tai skaitā par slepkavību, karadarbību pret Indiju un sprāgstvielu glabāšanu.

2008. gada teroristu uzbrukumā Mumbajā gāja bojā 174 cilvēki, tostarp deviņi uzbrucēji, un Kasabs ir vienīgais tiesājamais šajā lietā.

Tiesnesis, piespriežot pakistānietim nāvessodu, uzskatīja, ka nav nekādu izredžu viņu labot. Jaunietis tiesā arī nav izmantojis "pēdējā vārda" tiesības, lai sevi aizstāvētu.

Jau ziņots, ka Kasabs, kurš sākotnēji savu vainu noliedza, pērn jūlijā tiesai paziņoja, ka vēlas atzīties pirms liecināt par uzbrukuma gaitu.

Kopumā uzbrukumā, kuru sarīkoja desmit smagi bruņoti teroristi, kas Mumbajā sagrāba divas luksusa viesnīcas, galveno dzelzceļa staciju, kādu restorānu un ebreju centru, gāja bojā 166 cilvēki, bet vairāk nekā 300 guva ievainojumus.

Kasabs un viņa līdzzinātājs Indijas finanšu galvaspilsētas dzelzceļa stacijā "Chhatrapati Shivaji Terminus" uz garāmgājējiem atklāja uguni no automātiem "AK-47" un apmētāja tos ar rokasgranātām, nogalinot 52 un ievainojot 109 cilvēkus. Šī kļuva par asiņaināko Mumbajas slaktiņa epizodi.

Apsūdzībā teikts, ka visus teroristus apmācīja un apbruņoja Pakistānā bāzētais aizliegtais islāmistu grupējums "Lashkar-e-Taiba" (LeT).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!