Foto: stock.xchng

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri pirmdien vienojušies par savienības kandidātvalsts statusa piešķiršanu Serbijai, paziņojis Francijas ārlietu ministrs Alēns Žipē, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

“Šodien panākta vienošanās, lai Serbija saņemtu ES kandidātvalsts statusu,” paziņojis Žipē.

Jau vēstīts, ka piektdien Serbija un Kosova panāca vienošanos par Kosovas, kuras neatkarību Serbija neatzīst, pārstāvību starptautiskajā, tostarp reģionālajā, līmenī, un šī vienošanās palīdzēs Belgradai iegūt (ES) kandidātvalsts statusu.

Kosova 2008.gada 17.februārī pasludināja neatkarību no Serbijas, un to jau ir atzinušas vairāk nekā 80 ANO dalībvalstis, tostarp ASV un vairākums ES valstu.

Serbija Kosovas neatkarību nav atzinusi, un abu valstu sadarbība ir viens no priekšnoteikumiem, lai sāktu Serbijas uzņemšanas ES procesu.

Oficiālu pieteikumu dalībai ES Serbija iesniedza 2009.gada decembrī. Serbijas valdība par mērķi noteikusi iestāšanos ES 2014.gadā.

ES decembrī atlika līdz februārim lēmuma pieņemšanu par ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Serbijai. Vairākas ES dalībvalstis ir norādījušas, ka nepieļaus iestāšanās sarunu sākšanu ar Serbiju, līdz netiks samazināts saspīlējums starp Serbiju un Kosovu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!