Foto: AP/Scanpix

Vienpusējas uguns pārtraukšanas no pretterorisma operācijā iesaistīto Ukrainas bruņoto vienību puses vairs nebūs, paziņojis Ukrainas aizsardzības ministrs Valērijs Heletejs (attēlā). Par to vēsta aģentūra UNIAN.

"To viennozīmīgi paziņoja Ukrainas prezidents. Tagad jebkuras sarunas iespējamas tikai pēc tam, kad kaujinieki būs nolikuši ieročus," žurnālistiem pretterorisma operācijas zonā paziņoja Heletejs.

Aizsardzības ministrijai ir daudz pierādījumu par to, ka teroristu pielietoto ieroču izcelsmes vieta ir Krievija, uzsvēra Geletejs. Ministrs žurnālistiem arī parādīja Slovjanskā atrasto separātistu bruņojumu.

Daudzi autoceļi pēc kaujinieku atkāpšanās ir mīnēti, piebilda Heletejs. "Diezgan daudz mīnu un nesprāgušu lādiņu atrodas tieši uz nomalēm un braucamās daļas," skaidro ministrs, norādot, ka pastāv sprāgstierīču detonēšanas risks, tāpēc tiek pieliktas visas pūles maksimāli ātrai atmīnēšanai un spridzekļu neitralizēšanai.

Iepriekš Ukrainas Aizsardzības ministrija jau paziņoja, ka armijas vienības ir saskārušās ar tiešām plaša mīnu kara pazīmēm, ko prokrieviskie kaujinieki realizē, pametot iepriekš savā kontrolē bijušās pilsētas.

"Mīnējot dzelzceļus un autoceļus, teroristu mērķis ir izjaukt humānās palīdzības kravu piegādes, ko pretterorisma operācijas vienības piegādā Doņeckas un Luhanskas apgabalu atbrīvoto pilsētu iedzīvotājiem," teikts Aizsardzības ministrijas paziņojumā.

Vēstīts, ka Ukrainas spēkiem sestdien izdevās ieņemt prokrievisko kaujinieku pārņemto Slovjansku. Separātistu kolonna pametusi Slovjansku, dodoties uz Luhansku un Doņecku. Maskavai draudzīgie kaujinieki pametuši arī Kramatorsku, bet svētdien Ukrainas karogs pacelts Artemivskā un Družkivkā.

Armija plāno aplenkt Doņecku un Luhansku, kurās masveidā ieradušies no citām vietām atkāpušies kaujinieki, žurnālistus informēja Nacionālās aizsardzības un drošības padomes sekretāra vietnieks Mihails Kovaļs.

30. jūnijā Ukrainas prezidents Petro Porošenko nolēma nepagarināt iepriekš noteikto uguns pārtraukšanu, ko regulāri pārkāpa prokrieviskie kaujinieki. Ukrainas spēki atsāka uzbrukumu separātistu pozīcijām.

Ukrainas austrumu reģionos notiek sīvas kaujas. Drošības spēki pretterorisma operācijas ietvaros cīnās ar prokrieviskajiem kaujiniekiem, kuri reģionā darbojas jau no aprīļa. Mediji ziņo, ka kaujiniekiem ierodas papildspēki no Krievijas. Tiek uzskatīts, ka nemierus atbalsta Kremlis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!