Foto: AFP/Scanpix

Viens no uzbrucējiem satīras žurnālam "Charlie Hebdo" Saids Kuaši apglabāts neidentificējamā kapā, vēsta BBC.

Saids Kuaši slepeni apglabāts Reimsas pilsētā, kur viņš dzīvoja pirms uzbrukuma. Reimsas pilsētas mērs esot iebildis pret Kuaši apbedīšanu, jo viņš baidījās, ka kaps varētu kļūt par svētnīcu tiem, kas atbalstīja uzbrukumu žurnāla redakcijai. Tomēr mēram nācās atļaut šo apbedīšanu, jo to ar likumu nevar aizliegt.

"Viņš tika apglabāts pagājušajā naktī. Tas notika pēc iespējas diskrētāk un viņa kaps nav identificējams," sacīja Reimsas pilsētas mērs Arno Robinē.

Lēmums par šādu apbedīšanu pieņemts tāpēc, lai izvairītos no kārtības traucēšanas, kas pēdējā laikā pēc uzbrukuma "Charlie Hebdo" notiek vairākas valstīs.

Savukārt otrs brālis Šerifs esot apglabāts neapzīmētā kapā Ženviljē kapsētā netālu no Parīzes.

Kā vēstīts, ka notikumi, kas satricināja Franciju un pasauli, sākās ar bruņotu uzbrukumu satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcijai Parīzē. Ar triecienšautenēm bruņoti vīrieši, kurus vēlāk identificēja kā brāļus Šerifu un Saīdu Kuaši, 7. janvāra uzbrukumā nošāva 12 cilvēkus, to skaitā divus policistus un aizbēga nolaupītā automašīnā.

Sākās masīva aizdomās turēto meklēšanas operācija. Tikmēr 8. janvārī citā uzbrukumā Parīzē tika nogalināta policiste. Sākotnēji likumsargi šo uzbrukumu nesaistīja ar "Charlie Hebdo" teroraktu, tomēr nākamajā dienā paziņoja, ka par šo slepkavību tiek meklēta Hajata Bumedina un Amedijs Kulibali, kurš, iespējams, saistīts ar brāļiem Kuaši, kuri tajā pašā dienā aplaupījuši benzīntanku.

9. janvāra rītā brāļi Kuaši nolaupīja citu automašīnu un iesaistījās apšaudē ar policiju. Pēc neilgas pakaļdzīšanās viņi paslēpās tipogrāfijas noliktavas ēkā Damartinas ciemā, kas atrodas aptuveni 35 kilometrus no Parīzes.

Par spraigajiem 9. janvāra notikumiem var lasīt šeit.

Savukārt Kulibali sagrāba ķīlniekus košera veikalā Parīzē, pieprasot Kuaši brāļiem brīvību. Policijas operācijā Kuaši brāļi, kuri šaudami nākuši ārā no ēkas, nogalināti.

Ķīlnieku atbrīvošanas operācijā nogalināts arī Kulibali. Veikala ķīlnieku krīzē gāja bojā četri cilvēki, kopējam saistītajos teroraktos bojāgājušo skaitam sasniedzot 17.

To, kas zināms par brāļiem Kuaši, var lasīt šeit.

11.janvārī Parīzē notika solidaritātes maršs, kurā pieminēja bojāgājušos. Parīzē gājienā piedalījās ap 1,5 miljonu cilvēku, bet visā Feancijā - vairāk nekā 3,7 miljoni. Parīzes gājienā piedalījās vairāk nekā 40 dažādu valstu politiskie līderi.

Dažas valstis nevēlējušās atbalstīt Muhameda karikatūras. Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu paziņoja, ka pravieša karikatūru atkārtota publicēšana ir "atklāta provokācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!