Foto: AP/Scanpix
Viens no 298 cilvēkiem, kuri gāja bojā, kad virs Ukrainas austrumiem jūlijā tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna "Boeing 777", paspējis uzvilkt skābekļa masku, atsaucoties uz Nīderlandes ārlietu ministra paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Nē, viņi neredzēja, kā lido raķete, bet vai jūs zināt, ka vienu no viņiem atrada ar uzvilktu skābekļa masku? Tātad, vai viņiem bija tam laiks?" ārlietu ministrs Franss Timmermanss paziņoja televīzijas sarunu šovā "Pauw".

To ministrs pateicis kā aizstāvību savai runai ANO Drošības padomē, kad raidījumā viņam uzdeva jautājumu, vai viņš ir teicis to, kas nav noticis. ANO uzrunā ministrs raksturoja šausmas, ko pēdējos dzīves mirkļos piedzīvojuši pasažieri. Savukārt vairāki eksperti uzskata, ka pasažieri gājuši bojā acumirklī. 

"Es domāju par to, cik briesmīgi bija viņu pēdējie dzīves mirkļi, kad viņi zināja, ka lidmašīna krīt. Vai viņi turēja roku tiem, ko mīl, piespieda klāt pie sirds savus bērnus, vai skatījās cits citam acīs pēdējās neizteiktajās atvadās?  Mēs nekad neuzzināsim," pēc 17. jūlija katastrofas ANO uzstājās Timmermanss.

Augustā paziņotie sākotnējās izmeklēšanas rezultāti liecina, ka lidaparātā ietriekušies "lielā ātrumā lidojoši objekti". Tas apstiprina jau uzreiz pēc katastrofas izvirzīto versiju, ka lidaparāts notriekts ar pretgaisa aizsardzības raķeti.

Tomēr, ziņojumā nebija nekas teikts par uzvilkto skābekļa masku. Savukārt vairāki eksperti secināja, ka lidmašīna izjukusi tik ātri, ka pasažieri gājuši bojā acumirklī, nepaspējot apjaust notiekošo.

Vēstīts, ka "Malaysia Airlines" reisa Amsterdama  - Kualalumpura MH17 lidmašīnu "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja 17. jūlijā notrieca ar raķeti no promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas. Lidaparāts nokrita netālu no Torezas, visi pasažieru un apkalpes locekļi gāja bojā.

Kā Maskava, tā tai lojālie kaujinieki savu vainu noliedz, atbildību par notikušo uzveļot Kijevai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!