Spēcīgā viesuļvētrā "Katrīna" nodarījusi smagus postījumus Meksikas līča piekrastē, veselas apdzīvotās vietas applūdinot līdz jumtiem, sapostot Misisipi pludmales viesnīcas un izsitot logus daudzstāvu ēkām un slimnīcām. Līdz šim varas iestādes apstiprinājušas 55 cilvēku bojāeju, taču tiek prognozēts upuru skaita pieaugums, kad glābēji pārbaudīs izpostītās vietas.
"Mēs lūdzamies, lai dzīvību zaudējums būtu ļoti neliels, taču baidāmies, ka šis nebūs tāds gadījums," paziņoja Luiziānas štata gubernatore Ketlīna Blanko. "Štats šodien ir piedzīvojis smagu triecienu," savukārt sacīja Misisipi gubernators Heilijs Barburs.

Tiek uzskatīts, ka 50 cilvēki gājuši bojā kādā dzīvojamo māju rajonā Misisipi štatā, vēl trīs cilvēki zaudējuši dzīvības zem krītošiem kokiem, bet divi gājuši bojā vētras izraisītā autokatastrofā.

"Katrīna" smagi skārusi Ņūorleānu, taču pilsēta izbēgusi no ļaunākā likteņa, jo viesuļvētra pēdējā brīdī pagriezās, savas milzīgās dzītās ūdens masas novirzot uz Misisipi štatu. Tomēr Ņūorleāna un citas piekrastes vietas smagi cietušas, kur desmitiem cilvēku bija jānoceļ no applūdušo māju jumtiem.

Misisipi cieta no spēcīgākajiem viesuļvētras vējiem un ūdens uzplūduma. Vētra ūdeni uzdzina līdz māju otrajiem stāviem, izgāza simtiem koku un dziļi iekšzemē aiznesa jahtas.

"Štata piekraste cietusi no smaga trieciena," sacīja Misisipi gubernators Heilijs Barburs.

"Katrīna" pārrāva elektrības padevi vairāk nekā diviem miljoniem cilvēku no Luiziānas līdz Floridai un varas iestādes saka, ka varētu paiet divi mēneši, līdz visiem tiks atjaunota elektrība. Desmit lielas Ņūorleānas slimnīcas strādā ar rezerves ģeneratoru palīdzību.

Alabamas štata Mobiles līcī vētra no enkuriem norāvusi naftas platformu, kura ietriekusies tiltā. Meksikas līcī dreifē vēl vismaz divas naftas ieguves platformas.

Ņūorleānā vētrā izbiruši logi un sapostīts vēsturiskais Franču kvartāls, bet Amerikāņu futbola stadionam "Superdome", kurā patvērušies aptuveni 10 000 cilvēku, spēcīgais vējš daļēji norāvis jumtu

Ņūorleāna atrodas zem jūras līmeņa, un ir atkarīga no aizsargdambjiem un sūkņu sistēmas. Pilsēta atrodas tikpat kā ūdens ielenkumā - tai blakus atrodas Pončartreinas ezers un Misisipi upe. Tomēr tās dambju sistēma ir spējusi izturēt ūdens uzplūdumu.

Luiziānas gubernatore Ketlīna Blanko sacīja, ka glābēji no jumtiem un ūdens izcēluši simtiem cilvēku.

Virzoties pāri Misisipi austrumiem "Katrīnas" spēks mazinājās un tagad tā novērtēta kā tropiskā vētra, lai gan tā joprojām ir bīstama.

Federālā valdība uz smagāk cietušajām vietām sākusi nogādāt piena pulveri, komunikāciju iekārtas, ģeneratorus, ūdeni un ledu, kā arī ārstus, medmāsas un pirmās palīdzības komplektus. Pentagons nosūtījis ekspertus meklēšanas un glābšanas operācijām.

ASV prezidents Džordžs Bušs izsludinājis dabas katastrofu stāvokli Luiziānā, Misisipi un dažviet Floridas štatos, kas ļauj štata un federālajām glābšanas aģentūrām koordinēt savas darbības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!