Foto: AP/Scanpix

Viesuļvētrā "Metjū", kas strauji tuvojas ASV, bojā gājuši jau 108 cilvēki, atsaucties uz varas iestāžu sniegto informāciju, ceturtdien vēsta CNN.

Vismaz 28 cilvēki gājuši bojā Haiti, bet pieci – Dominikānas Republikā, vēsta CNN. Savukārt Haiti piekrastes rajonos bojā gājušo skaits pietuvojies jau 50.

Tiesa, kā atzīmē mediji, patiesais bojāgājušo skaits gan varētu būt krietni lielāks, jo Haiti varasiestādēm ir grūtības sazināties ar valsts dienvidu daļu.

Eyewall is insane. I am located one mile NW of the Nassau Airport @RyanNBC6 @mikeseidel @spann #Matthew #Bahamas #nassau pic.twitter.com/mPFd1oGyQ3— Kevin Bente (@KBente95) October 6, 2016

Taken 14:10 pm... extreme. #hurricanematthew

A video posted by Jeanette Walker (@longislandgirlbahamas) on Oct 5, 2016 at 11:11am PDT

Downtown Nassau this morning #HurricaneMatthew #PAHO-Bahamas pic.twitter.com/phhNRJPYFC

— Gustavo Mery (@gustavo_mery) October 6, 2016

Vēstīts, ka ceturtdien Floridas štata gubernatora kanceleja "Metjū" viesuļvētras dēļ devusi pavēli evakuēt aptuveni 1,5 miljonus cilvēku.

"Metjū" otrdien sasniedza Haiti, atnesot spēcīgas vēja brāzmas un izraisot plašus plūdus, pēc tam virzoties uz Kubu.

CNN atgādina, ka "Metjū" divas dienas pamatīgi plosījis Haiti. Viesuļvētra atnesusa spēcīgas vēja brāzmas un izraisīja plašus plūdus Haiti.

"Metjū" sasniedza Haiti īsi pēc saullēkta kā 4. kategorijas orkāns, ziņo ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC), piebilstot, ka vēja brāzmu ātrums sasniedzis 230 kilometrus stundā (64 metrus sekundē).

NHC raksturoja "Metjū" kā ārkārtīgi bīstamu vētru, un mediji to jau nodēvējuši par reģiona draudīgāko vētru pēdējā desmitgadē. Šis ir pirmais 4. kategorijas orkāns, kas skāris Haiti kopš 1964. gada, kad valsts pārcieta viesuļvētru "Kleo".

"Metjū", kas līdz šim plosījās virs Karību jūras, par 1. kategorijas viesuļvētru kļuva pagājušo ceturtdien, bet jau piektdien sasniedza 4. kategoriju piecu kategoriju skalā. Uz nelielu laiku "Metjū" pieņēmās spēkā līdz 5. kategorijai, bet pēc tam atkal tika ierindota 4.kategorijā.

Haiti piekrasti orkāns sasniedza aptuveni 400 kilometrus uz rietumiem no galvaspilsētas Portoprensas, taču jau pirms tam tās nestie vēji, kuri salu sāka plosīt vēl iepriekšējā vakarā, prasījuši trīs cilvēku dzīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!