Armijas inženieriem cenšoties savaldīt plūdu ūdeņus, kas pārklāj Ņūorleānas vēsturisko centru, jeb tā saukto Franču kvartālu un helikopteriem evakuējot uz jumtiem paglābušos iedzīvotājus, tiek paustas bažas, ka viesuļvētras "Katrīna" upuru skaits Meksikas līča ASV piekrastē varētu sasniegt simtiem cilvēku.
Luiziānas štata gubernatore Ketlīna Blanko pieņēmusi lēmumu evakuēt visus Ņūorleānā vēl palikušos iedzīvotājus.

Blanko paziņojusi, ka visiem, tai skaitā glābšanas centros un sporta kompleksā esošajiem cilvēkiem jāpamet pilsēta, vēsta ASV mediji.

Visu otrdienu glābšanas dienesti savāca pārpludinātajā pilsētā palikušos cilvēkus, kas tika nogādāti augstākajās vietās, kuras vēl nav pārklājis ūdens. Tur izglābtie gaida turpmāku evakuāciju.

Līdz otrdienas vakar bija appludināti jau 80% pilsētas teritorijas, bet ūdens turpina pieplūst. Ņūorleānas lielākā daļa atrodas zem jūras līmeņa, un viesuļvētras rezultātā tās aizsargdambju sistēma ir sagrauta.

Ņūorleānas mērs Rejs Nadžins pavēstīja, ka dažviet ūdens ir līdz sešu metru dziļš un ka "ūdenī peld cilvēku ķermeņi". Applūdušas arī abas Ņūorleānas lidostas.

Amatpersonas vēsta, ka pārplūdušajās ielās manīta gandrīz metru gara haizivs.

Varas iestādes cenšas glābt situāciju, un dažviet dambju pārrāvumu vietās no helikopteriem tiek nomesti maisi ar smiltīm.

Glābšanas operāciju īstenošanu apgrūtina marodierisms. Pilsētas Franču kvartāls ir pilnībā izlaupīts, jo policija spiesta visus spēkus novirzīt iedzīvotāju glābšanai un tai nav laika cīnīties ar noziedzniekiem.

Telekanāls ABC vēsta, ka laupītāju skaits mērāms vairākos tūkstošos.

Saņemts oficiālas apstiprinājums par četru cilvēku bojāeju Senttemani draudzē uz austrumiem no Ņūorleānas, ziņo vietējās amatpersonas.

Viesuļvētras nodarītie zaudējumi varētu sastādīt ASV vēsturē vēl nepieredzētus apjomus, pārsniedzot 26 miljardus dolāru (gandrīz 15 miljardus latu), lēš riska analītiķi.

Kamēr Ņūorleāna cīnās ar plūdiem, izteiktas bažas, ka Misisipi pavalsts piekrastē, pret kuru triecās viesuļvētras saceltās bangas 9 metru augstumā, gājuši bojā simtiem cilvēku.

Misisipi štata gubernators Helijs Barbūrs paziņojis, ka saņemtas ziņas par 80 bojāgājušajiem Biloksi pilsētas apkārtnē. Savukārt aģentūra AP, atsaucoties uz katastrofas seku likvidācijas spēkiem ziņo, ka upuru skaits Biloksi un Galfportas rajonos pārsniedzis 100 cilvēku, bet Biloksi mērijas pārstāvis Vinsents Krīls aģentūrai "Reuters" izteicās, ka bojāgājušo skaits "būs simtos".

Lielāko upuru skaitu, domājams, prasījušas satrakotās jūras bangas, kas vietām nonākušas līdz pat 1,5 kilometriem Misisipi štata iekšzemē.

Biloksi ugunsdzēsēju vienības kapteinis Maikls Tomass stāsta, ka pilsētā pilnībā sagrauts kāds dzīvojamo māju komplekss, paužot bažas, ka zem drupām atrodas daudzu cilvēku mirstīgās atliekas.

Henkokas grāfistē Misisipi pavalstī glābšanas dienestu darbinieki virzās no mājas uz māju, ar krāsu apzīmējot tās ēkas, kurās atrodas bojāgājušie, ziņo telekanāls CNN. Glābēji gatavojas atgriezties vēlāk, lai savāktu upuru mirstīgās atliekas.

Viesuļvētra "Katrīna", kuras vēju ātrums brīdī, kad tā sasniedza Luiziānas piekrasti sasniedza 224 kilometrus stundā, pēc tam tā brāzās pāri Misisipi, Alabamas un Tenesī štatiem, nodarot katastrofiskus postījumus.

Vētras rezultātā gandrīz pieci miljoni cilvēku Luiziānā, Misisipi, Alabamā un Floridā palikuši bez elektrības. Elektroenerģijas piegādes atjaunošana varētu prasīt vairākas nedēļas.

Pirms triekties pret ASV Meksikas līča piekrasti, pagājušajā nedēļā viesuļvētra "Katrīna" skāra Floridas štatu, nogalinot septiņus cilvēkus.

Pēc zaudējumiem, ko Meksikas līča naftas industrijai radīja viesuļvētra "Katrīna", naftas cenas pasaules tirgū otrdien sasniedza jaunus rekordus, un ASV vieglās jēlnaftas cena paaugstinājās līdz 70,85 dolāriem (40,74 latiem) par barelu.

Viesuļvētras dēļ gandrīz pilnībā bija pārtraukta naftas un gāzes ieguve Meksikas līcī, kur tiek iegūta aptuveni ceturtdaļa ASV naftas. Naftas ieguve bija samazināta par 90% un dabasgāzes ieguve - par 80%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!