Foto: PantherMedia/Scanpix

Vilki Krievijas Federācijas republikā Jakutijā “apēd” 400 miljonus rubļu ( 7,2 miljoni latu) gadā, paziņoja republikas Valsts sapulces zemes, dabas resursu un ekoloģijas komiteja. Summā iekļauti gan vilku radītie zaudējumi, gan nauda, kas tērēta vilku mednieku motivēšanai, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Kopš 2000. gada ir iznīcināti vairāk nekā 11,3 tūkstoši plēsēju, daļēji samazinot to uzbrukumos saplosīto mājlopu, zirgu un aļņu skaitu. Tomēr pēdējos trijos gados vilku skaits atkal ir pieaudzis un pagājušā gada laikā ir saplosīti 15 tūkstoši aļņu. Pašlaik plēsēju skaits ir četri tūkstoši, kas 3 – 4 reizes pārsniedz normālos rādītājus.

Saskaņā ar republikas statistiku 1990. – 2010. gadā vilki saplosījuši 206 tūkstošus aļņu, radot trīs miljardu rubļu (53,8 miljoni latu) zaudējumus.

Amatpersonas nolēmušas 2012. gadā vilku izšaušanai piešķirt 17,75 miljonus rubļu (300 tūkstoši latu). Agrāk vilku iznīcināšanai izmantota arī inde – bārija ftoracetātu, bet tagad tas ir aizliegts.

Par katru pieauguša vilka ādu juridiskām personām no valsts budžeta maksā 20 tūkstošus rubļu (359 lati). Kā papildus stimuls tiek gatavots vilku mednieku konkurss ar naudas balvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!