Viļņa ir gatava aizstāvēt Varšavu - ar šādu vēstījumu pie Polijas sabiedrības laikrakstā "Rzeczpospolita" otrdien vērsies Lietuvas Ārlietu ministrijas politiskais direktors Rolands Kačinsks.

Tā viņš reaģējis uz augstas Polijas amatpersonas neseno izteikumu, ka Polijas karavīrus būtu grūti pārliecināt aizstāvēt Baltijas valstis, jo poļu mazākumtautības situācija Lietuvā esot vēl sliktāka nekā Baltkrievijā. "Viļņa noteikti ir gatava aizstāvēt Varšavu. Pretējā gadījumā NATO zaudē uzticamību," Polijas laikrakstā publicētajā komentārā norādījis Kačinsks.

Vienlaikus viņš uzsvēris, ka nešaubās arī par Polijas uzticību NATO kolektīvās aizsardzības principam, un paudis pārliecību, ka abām valstīm jāsadarbojas, lai tiktu galā ar ģeopolitiskajiem izaicinājumiem.

Polijas Ārlietu ministrijas Politiskās komitejas direktors, bijušais aizsardzības ministrs Jans Pariss šomēnes diskusijā Kauņas Vītauta Dižā universitātē paziņoja, ka pat Baltkrievijā pašlaik poļu mazākumtautības situācija esot labāka nekā Lietuvā. "Mums jāskaidro Polijas karavīriem, ka viņiem jāatbalsta Baltijas valstis. Un tas ir sarežģīti, jo mums ir problēmas ar poļu mazākumu Lietuvā," viņš izteicās.

Lietuvas diplomāti šos Parisa vārdus nosauca par aizskarošiem. Tos kritizēja arī Polijas prese, un daži žurnālisti aicināja atvainoties lietuviešiem.

Kā savā komentārā norādījis Lietuvas Ārlietu ministrijas politiskais direktors, nevar noliegt, ka mazākumtautību izglītības jomā zināmas problēmas pastāv. Tomēr vienlaikus viņš uzsvēris, ka Lietuvā ir vislielākais poļu skolu tīkls pasaulē, tur nodrošinātas unikālas iespējas iegūt izglītību, sākot no bērnudārza un beidzot ar universitāti.

Lietuvas diplomāts arī pastāstījis, ka poļu skolas saņem par piektdaļu lielāku finansējumu. Turklāt, lai gan poļu skolās bērnu skaits sarucis vairāk nekā lietuviešu skolās, lietuviešu skolu skaits proporcionāli samazināts vairāk nekā poļu skolu skaits.

Kačinsks aicinājis Polijas amatpersonas atbraukt uz Lietuvu, lai kopīgi apspriestu gan Lietuvas poļu, gan Polijas lietuviešu izglītības problēmas. Saskaņā ar 2011. gada tautskaites datiem Lietuvā dzīvo aptuveni 200 000 poļu - 6,6 % no valsts iedzīvotāju kopskaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!