Lietuvas galvaspilsētā beidzamajā pusotrā nedēļā kopš silta laika iestāšanās krasi pasliktinājusies gaisa kvalitāte, trešdien vēsta laikraksts "Lietuvos rytas".
Otrdien piesārņojums jau krietni vien pārsniedza pieļaujamo normu, un saulainajā dienā gaisā ar neapbruņotu aci varēja saskatīt smogu, kas tin pilsētu.

Mediķi brīdina, ka cieto daļiņu piesārņojums kaitē cilvēku veselībai. Lielākās daļiņas nosēžas uz augšējo elpceļu sieniņām, bet sīkākās var nonākt pat plaušās.

Speciālisti ar bažām vēro ielu malās saslaucītās, bet neizvestās smilšu kaudzes, ko nemitīgi ārda vēja brāzmas un garāmbraucošo automobiļu radītās gaisa strāvas. Tas arī ir galvenais piesārņojuma avots pilsētā.

Gaisa kvalitāti pasliktina arī būvdarbi, kas līdz ar pavasara iestāšanos daudzviet kļuvuši intensīvāki. No daudzām jaunbūvēm gaisā ceļas veseli putekļu mākoņi.

Lai aizskalotu putekļus, būtu vajadzīgs lietus, taču sinoptiķi tuvākajā laikā to nesola.

Ja ielas tiktu tīrītas ātrāk un efektīvāk, gaisa piesārņojums nebūtu tik liels, uzskata Vides aģentūras Gaisa kvalitātes vērtēšanas nodaļas galvenā speciāliste Zita Šiliene.

Viļņas pašvaldības Enerģētikas un saimniecības departamenta vadītājs Virgīlijs Dastiks skaidrojis, ka šīs pusotras nedēļas laikā ielu tīrīšanā tiek likti lietā visi spēki, bet laiks bijis pārāk īss, lai visu paveiktu. Viņš atzinis, ka visvairāk cieš tieši zemāko rajonu iedzīvotāji, kur piesārņojums visvairāk uzkrājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!