Foto: VID
Viļņā pēdējās nedēļas laikā no narkotiku pārdozēšanas miruši astoņi cilvēki, tostarp kāds Latvijas pilsonis un kravas mašīnas šoferis no Baltkrievijas, vēsta "15min.lt".

Viņi visi iegādājušies heroīnu no Viļņas čigānu tabora, un policija šobrīd intensīvi cenšas noskaidrot notikušā cēloņus.

Tieši pirms nedēļas Viļņas viesnīcā "Panorama" atrasts miris aptuveni 30 gadus vecs Latvijas pilsonis. Noskaidrots, ka heroīnu viņam sarūpējusi Viļņas prostitūta, kas viesnīcā bijusi kopā ar viņu. Atklājot, ka klients miris, sieviete aizbēgusi, bet policijai drīz vien izdevies viņu atrast.

Kā svētdien ziņoja Lietuvas mediji, prostitūta atzinusies, no kā čigānu taborā iegādājusies narkotikas, ko piegādājusi klientam. Tiesa ļāvusi aizturēt narkotiku izplatītāju uz trim mēnešiem.

Kā ceturtdien žurnālistiem pastāstījis Viļņas apriņķa policijas priekšnieks Ķēstutis Lančinsks, analīzes liecina, ka pēdējā laikā pieaugusi čigānu taborā tirgoto heroīna devu aktīvās vielas koncentrācija, kas sasniedz 10-50%. Līdz ar to narkomāni heroīnu lieto ierastajās devās, bet tas izraisa pārdozēšanu. Viena no versijām - samazinājies starpnieku skaits narkotiku izplatīšanas ķēdē.

"Bija paklīdušas baumas, ka tikusi izplatīta žurku inde. Šiem nāves gadījumiem ar žurku indi nav nekāda sakara. Tas saistīts ar lielu narkotiku koncentrāciju," viņš skaidrojis.

Šonedēļ policisti veikuši kratīšanas Viļņas čigānu taborā un konfiscējuši nelielu daudzumu narkotiku, kam veiktas analīzes. Tiek mēģināts noskaidrot, kas čigāniem piegādā narkotikas un kādas pārmaiņas narkotiku tirgū izraisījušas koncentrācijas pieaugumu.

"Fakts ir tāds, ka starpnieku kļuvis mazāk," stāstījis Lančinsks. Pēc viņa teiktā, tas liek domāt, ka heroīns tiek mazāk atšķaidīts, bet pagaidām nav skaidrs, vai tas nozīmē pārmaiņas organizētās noziedzības grupējumos.

Viņš norādījis, ka tiesībsargāšanas iestāžu darbinieki strādā trijos galvenajos virzienos - meklē narkotiku piegādes avotu, iznīcina izplatīšanas punktus un cenšas iegrožot noziedznieku finanses, lai viņiem nebūtu, par ko pirkt narkotikas.

Tikmēr Kauņas apriņķa policija šonedēļ kādās Prienu rajona lauku mājās atklājusi un likvidējusi psihotropo vielu laboratoriju un aizturējusi 1959. gadā dzimušu vīrieti un 1967. gadā dzimušu sievieti, bet pašā Kauņā aizturēts 1983. gadā dzimis šo vielu izplatītājs. Kopumā atrastas psihotropās vielas 300 000 eiro vērtībā. Sākta izmeklēšana par psihotropo vielu nelikumīgu glabāšanu ļoti lielos apmēros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!