Foto: DELFI
Pirmdien pie Krievijas vēstniecības Viļņā konservatoru un liberāļu partiju savienības biedri rīkoja atceres pasākumu pirms trīs gadiem notikušajam Krievijas un Gruzijas konfliktam, informē "Delfi.lt".

Pasākuma rīkotāji abu valstu pārstāvjiem vēlējās uzdāvināt basketbola bumbas, lai turpmāk viņi konfliktus risinātu tikai sporta sacensībās.

Kā norādījis basketbola sorta veterāns Lins Kvedaravičs," šie lādiņi ir jāraida ar lielu precizitāti, bet tas jādara spēles laukumā".

Saņemt bumbu gan ieradās tikai Gruzijas vēstnieks Georgijs Kerdikošvili, viņa Krievijas kolēģis Vladimirs Čkikvadze pasākumu ignorēja.

Konflikta gadadienas atzīmēšanu noslēdza ar simboliska par "Misraļ" nosaukta karakuģa maketa nogremdēšanu. Tā tiek norādīts uz Krievijas un Francijas noslēgto līgumu par helikopteru bāzes kuģu "Mistral" iegādi . Tas ir uzbrukuma ierocis un savulaik Krievijas augsta ranga virsnieki izteicās, ka konflikts ar Gruziju būtu atrisināts pāris dienās, ka Krievijas rīcībā būtu šādi kuģi.

Kā ziņots, 2008. gada augustā Gruzijas spēki iegāja Dienvidoestijā. Krievija nosūtīja uz turieni militāro kontingentu un piespieda gruzīnus atkāpties. Uz laiku Krievija okupēja daļu Gruzijas teritorijas un veica dažu lielāko pilsētu bombardēšanu. Konfliktā gāja bojā vairāki simti cilvēku un desmitiem tūkstoši devās bēgļu gaitās uz Gruziju.

Pēc konflikta Krievija atzina separātisko Gruzijas reģionu - Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību. Gruzija pārtrauca diplomātiskās attiecības ar Krieviju un pasludināja separātiskos reģionus par okupētām valsts teritorijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!