Foto: DELFI

Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) Viļņas departaments lūdzis sasaukt galvaspilsētas Ārkārtējo situāciju komisijas sēdi saistībā ar tā dēvētās leģionāru slimības perēkļu konstatēšanu vismaz divās daudzdzīvokļu mājās pēc tam, kad šī slimība prasījusi kādas sievietes dzīvību Žirmūnu mikrorajonā.

Informāciju par šo nāves gadījumu NVSC saņēma janvāra nogalē, bet februāra sākumā tika saņemts apstiprinājums, ka attiecīgās mājas karstā ūdens apgādes sistēmā atrasti legionelozes izraisītāji.

Uzņēmumam "Adminsta", kas šo sistēmu pārrauga, tika uzdots veikt termošoku - uzkarsēt ūdeni līdz temperatūrai, kurā legionellas iet bojā, tomēr atkārtotas analīzes vēlreiz uzrādīja šo mikroorganismu klātbūtni, kas lika domāt, ka termošoks nav veikts, kā pienākas. Trešdien tika dots rīkojums mājai atslēgt karsto ūdeni, bet tas tiks darīts tikai pēc atkārtotas termošoka veikšanas.

Ceturtdien NVSC saņēma laboratorijas apliecinājumu, ka tai pašā rajonā ar legionellām inficēta vēl viena tās pašas firmas aprūpēta nama ūdensapgādes sistēma. Šai namā februārī ar legionelozi inficējusies kāda 78 gadus veca sieviete.

Departaments pašlaik veic epidemioloģisku pētījumu saistībā ar kāda vīrieša nāvi no šīs slimības Lazdīnu mikrorajonā, Viļņas pretējā pusē. Par šo nāves gadījumu informācija saņemta 6.martā, bet karstā ūdens analīžu rezultāti gaidāmi tikai nākamās nedēļas otrajā pusē.

Kā ziņu aģentūrai BNS apliecinājis Viļņas vicemērs Valds Benkunsks, Ārkārtējo situāciju komisijas sēde sasaukta piektdienas rītā. Pēc viņa teiktā, visās minētajās ēkās karstā ūdens sistēmas apsaimnieko uzņēmums "Adminsta".

Legionellas īpaši vairojas temperatūrā no 20 līdz 50 grādiem pēc Celsija, karstā un aukstā ūdens tvertnēs, cauruļvados ar nelielu ūdens plūsmu vai stāvošā ūdenī, piemēram, dzīvokļos, kur reti tiek izmantoti krāni vai dušas. Tās vairojas arī dušu, krānu vai tvertņu virsmu organiskajā aplikumā, nosēdumos, mazgāšanas iekārtu un aizbāžņu gumijas vai dabiskajās šķiedrās, ūdens sildītājos. Baktērijas iet bojā, ja ūdens temperatūra pārsniedz 65 grādus.

Lai izvairītos no inficēšanās dzīvesvietā, karstā un aukstā ūdens sistēmās jānodrošina apstākļi, kas kavē legionellu savairošanos - jāseko, lai aukstā ūdens temperatūra būtu zemāka par plus 20 grādiem, bet karstā - augstāka par 50 grādiem pēc Celsija.

Cilvēks ar legionelozi var inficēties, ieelpojot sīkus ūdens pilieniņus, kad inficētais ūdens atsitas pret cietām virsmām. Ar šo slimību nevar inficēties, dzerot ūdeni vai tajā peldoties un mazgājoties vannā. Baktērijai ir jānokļūst cilvēka plaušās, lai radītu slimības izpausmes. Tas var notikt, ieelpojot ar baktērijām piesārņotas ūdens daļiņas, kas rodas, lietojot dušu, virpuļvannu vai no gaisa ventilācijas un kondicionēšanas sistēmām, kā arī aizrijoties ar ūdeni un tādā veidā tam nokļūstot plaušās.

Slimības smagums svārstās no viegla drudža līdz smagam plaušu iekaisumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!