Arheologi trešdien sāka izrakumus Viļņas senās ebreju kapsētas teritorijā, kur paredzēts būvēt jaunas ēkas.

"Lietuvas arheologu izrakumu mērķis ir apstiprināt Izraēlas ekspertu atklāto kapu esamību. Ir daudzi vēsturiski ieraksti par ebreju kapsētas esamību šajā vietā," skaidroja arheologu komandas pārstāvis Gintauts Zabiela.

Šnipišķu ebreju kapsēta apbedījumi veikti no XVI līdz XIX gadsimtam.

Kapsētu izpostīja Otrā pasaules kara gados, padomju laikā tās teritorijā tika uzbūvēts sporta centrs, bet patlaban celtniecības uzņēmums sācis būvēt elegantus dzīvojamos namus.

Lietuvas valdība Viļņā cenšas panākt vienošanos starp ebreju organizācijām un celtniecības uzņēmumu, kas apgalvo, ka būvlaukumā nav atrasti nedz kauli, nedz citas liecības, ka šajā vietā kādreiz būtu bijusi kapsēta.

Arī strīdā iesaistītie eksperti, kas Viļņu apmeklēja pagājušajā gadā, secinājuši, ka dažādās kartēs norādītas atšķirīgas kapsētas robežas un uz tām nav iespējams paļauties.

Lietuvas valdība tagad finansējusi izpēti, lai noteiktu kapsētas robežas.

Lietuvas ebreju kopienas vadītājs Simons Gurcevičs sacīja, ka ebreju kopiena "ir ļoti laimīga par šajā vietā sāktajiem arheoloģiskajiem darbiem, kaut arī tie nākuši mazliet par vēlu".

Arheologu atklājumi tiks paziņoti augusta vidū.

Pirms Otrā pasaules kara Lietuvā dzīvoja aptuveni 220 000 ebreju. Viļņa bija ebreju kultūras centrs un dažkārt dēvēta par ziemeļu Jeruzalemi, piesaistot ebreju intelektuāļus un rakstniekus.

Otrā pasaules karā tika nogalināti 95% Lietuvas ebreju. Pašlaik Lietuvā dzīvo aptuveni 4000 ebreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!