Vairāku Viļņas mikrorajonu iedzīvotāji trešdien pie galvaspilsētas pašvaldības ēkas rīkoja protesta akciju pret plānoto sadzīves atkritumu dedzināšanas uzņēmuma būvi pilsētas tuvumā.
Lai savas bažas padarītu uzskatāmākas, protestētāji bija atveduši līdzi taupības krāsniņu un dedzināja tajā atkritumus, piedūmojot Eiropas laukumu pašvaldības ēkas priekšā. Vairāki akcijas dalībnieki bija ieradušies gāzmaskās vai respiratoros.

"Atkritumu dedzināšanai - nē!", "Nepārvērtiet galvaspilsētu par pekli!" - aicināja protestētāju plakāti.

Akcijas rīkotāji pauduši neapmierinātību ar to, ka sabiedrība nav informēta par atkritumu dedzināšanas iespējamajām sekām, kā arī par šoruden steidzamības kārtā pieņemto valdības sadzīves atkritumu apsaimniekošanas stratēģiju, kurā par prioritāti atzīta atkritumu dedzināšana. Vienlaikus viņi norādījuši, ka jau pirms pusotra gada parakstīta uzņēmumu "Vilniaus šilumos tinklai", "Vilniaus energija" un plānotās rūpnīcas vienošanās par Reģionālās atkritumu dedzināšanas rūpnīcas būvi, kurā norādīts, ka visu iegūto enerģiju iepirks pašvaldība.

Pēc organizētāju teiktā, cilvēki no Lazdīnu, Karolinišķu un Pilaites dzīvojamajiem rajoniem vēl mēģina iegūt informāciju no ekspertu ziņojuma par atkritumu dedzināšanas rūpnīcas paredzamo ietekmi uz vidi, nezinot, ka aiz viņu mugurām jau sen nolemts ne vien celt uz valsts zemes privātu rūpnīcu, bet arī "nodrošināt peļņu līdz mūža galam".

Protestētāji atsaukušies uz Seima deputātes Vilmas Martinkaitienes sniegtajām ziņām, ka jau pašlaik, kad šai vietā tiek dedzināti medicīniskie atkritumi, gaisa piesārņojums nemitīgi pārsniedz pieļaujamās normas vismaz par 30%.

Rūpnīcu iecerēts celt pie Garjūniem, slavenā Viļņas tirgus rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!