Foto: AFP/Scanpix

Viļņas Universitāte uzaicināta no nākamā gada sākuma iesaistīties Eiropas elites universitāšu tīklā - Koimbras grupā. Lēmums uzņemt tajā Baltijas valstu vecāko augstskolu vienbalsīgi pieņemts Koimbras grupas augstskolu ģenerālajā asamblejā Stambulā.

No Baltijas valstīm šai augstskolu apvienībā līdz šim pārstāvēta tikai Tartu Universitāte.

Koimbras grupa, kas izveidota 1986.gadā, veicina augstskolu akadēmiskos un kultūras sakarus, lai uzturētu visaugstāko zinātnes un studiju kvalitāti un starptautisko sadarbību un attīstītu pakalpojumus sabiedrībai. Šīs grupas augstskolas cenšas atbalstīt cita citu, dalīties pieredzē un īstenot kopīgus projektus. Viens no tās mērķiem ir arī ietekmēt Eiropas zinātnes un studiju politiku.

Tā apvieno 37 vēsturiski atzītas klasiskas, augstiem starptautiskajiem standartiem atbilstošas universitātes no 22 Eiropas valstīm, arī vairākas augstskolas no prestižā pasaules augstskolu QS reitinga pirmā simtnieka. To skaitā ir Sv.Trīsvienības koledža, Edinburgas Universitāte, Leidenes Universitāte, Upsalas Universitāte, Lēvenas Katoļu universitāte, Groningenas Universitāte, Orhūsas Universitāte, Boloņas Universitāte, Barselonas Universitāte, Prāgas Kārļa universitāte un Krakovas Jagelonu universitāte.

"Ticu, ka mūsu dalība šādā slavenu un pasaules reitingos augstu novērtētu universitāšu grupā sekmēs sadarbību un pieredzes apmaiņu un palīdzēs īstenot kopīgus zinātnes un studiju projektus. Ticu, ka nostiprināsies Viļņas Universitātes starptautiskais tēls un uzlabosies mūsu pozīcijas starptautiskajos reitingos," norādījis Viļņas Universitātes rektors profesors Artūrs Žukausks.

Viļņas Universitāte ir viena no vecākajām Austrumeiropā. Par tās dzimšanas brīdi uzskata 1579.gadu, kad Polijas karalis Stefans Batorijs piešķīra universitātes tiesības Viļņas Jezuītu kolēģijai, kas tur darbojās kopš 1570.gada.

Šobrīd tajā mācās vairāk nekā 21 000 studentu un klausītāju, bet augstskolas darbinieku skaits pārsniedz 3700.

Viļņas Universitāte iekļauta augstskolu reitingā "QS World University Rankings", kurā novērtēti 4% pasaules labāko augstskolu, un pērn ierindojās grupā no 551. līdz 600.vietai. Par vienu no labākajiem universitātes rādītājiem atzīta pasniegšanas kvalitāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!