Foto: AFP/Scanix/LETA

2002. gada 23. oktobra vakars, Maskava, bijušais gultņu fabrikas kultūras nams Meļņikova ielā, kas pielāgots pirmā krievu mūzikla "Nord-Ost" vērienīgajām vajadzībām. Ārā līst lietus pamīšus ar slapju sniegu. Mūzikla apmeklētāji pēc pirmā cēliena ir izgājuši ārā uzsmēķēt, bet tad drīz steidz atpakaļ teātrī, jo otrais cēliens sākas ar satriecošu priekšnesumu – lidotāju deju. Tieši šī priekšnesuma laikā uz skatuves parādījās ar automātiem bruņoti čečenu teroristi. Tā sākās 58 stundas ilgā ķīlnieku krīze, kas noslēdzās traģiski – lai arī krievu specdienestu īstenotajā operācijā tika nogalināti visi teroristi, galvenokārt Krievijas atbildīgo dienestu rīcības dēļ gāja bojā arī 130 ķīlnieki. Atsevišķa loma šajā stāstā ir latviešu diplomātiem, kuri bija gatavi doties iekšā teroristu pārņemtajā namā un mainīt sevi pret ķīlniekiem – ģimeni no Latvijas.

Mūzikls "Nord-Ost", kas tapa pēc Venjamina Kaverina romāna "Divi kapteiņi" motīviem, tika uzvests 2001. gadā. Pirmais šāda veida iestudējums Krievijā izmaksāja četrus miljonus ASV dolāru, uz skatuves dažbrīd vienlaikus atradās 100 dziedoši un dejojoši aktieri, īpaši mūziklam sarakstītas dziesmas pavadīja dzīvais orķestris, un izrādes kulminācijā uz skatuves nosēdās milzīga lidmašīna. Tā kā parastā teātrī gigantiskās dekorācijas nevarēja izvietot, mūzikla veidotāji noīrēja bijušo kultūras namu, kuru pārsauca par Dubrovkas teātra centru.

23. oktobra vakarā ritēja kārtējā "Nord-Ost" izrāde, mūzikls bija guvis milzu popularitāti, un zāle bija stāvgrūdām pilna. Pulksten 21.05, brīdī, kad jau bija sācies otrais cēliens, pie teātra centra piebrauca trīs mikroautobusi ar bruņotiem čečenu teroristiem. Kamuflāžas formastērpos ģērbtie vīri ielauzās ēkā un ātri neitralizēja četrus apsargus, kuri bija bruņoti vien ar gāzes pistolēm. Viena daļa teroristu devās uz zāli, kur tobrīd atradās aptuveni 800 skatītāji un mūzikla aktieri, citi sāka pārmeklēt teātra centru, atrastos tehniskos darbiniekus un aktierus dzenot uz lielo zāli. Dažiem aktieriem pa burzmu izdevās aizbēgt, citi ieslēdzās kādās no daudzajām bijušā kultūras nama telpām. Teroristi izgāja uz teātra skatuves, aizdzina prom tur dejojošos aktierus un raidīja vairākus šāvienus gaisā.

Tas nebija joks

"Mēs tobrīd mēģinājumu telpā atkārtojām mūsu iznācienu. Tad atvērās durvis un telpā ienāca vairāki cilvēki militārā formā, ar melnām maskām uz sejas un automātiem rokās. Man pirmā reakcija bija – kāds mūs izjoko, jo izrādē taču arī ir aktieri armijas formās un ar ieročiem. Mēs visi sākām ļoti smieties, rādīt ar pirkstiem. Bet tad cilvēks

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!