Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas prezidenta padomnieks Andrijs Jermaks netic, ka Maskava pielietos kodolieročus pret viņa valsti, jo lēmumu pieņēmēji labi saprot, ka tas var beigties ar globālu kodolkaru un viņu nāvi, ziņo raidsabiedrība "Sky News".

Kremļa saimnieks Vladimirs Putins kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma ir devis mājienus par iespējamu kodoltriecienu un izsludinājis "īpašu gatavības režīmu" kodolspēkos. Savukārt atsevišķi vērotāji ir izteikuši bažas, ka diktators varētu izšķirties par labu taktiskam kodoltriecienam Ukrainā, nespējot citādi sakaut Ukrainas spēkus.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien intervijā TV kanālam "Nine Network" pauda uzskatu, ka kodoltrieciena iespēju nevar izslēgt.

"Nevar gaidīt, ka Krievijas Federācijas vadība neizmantos kodolieročus. Vai izmantos. Pilnībā iespējami ir abi notikumu attīstības varianti. Varu teikt, ka dažreiz viņi izmanto kaut ko pat nesaprotot rezultātu. Vai arī saprot rezultātu, bet viņiem ir vienalga," Zelenski citē aģentūra UNIAN.

Savukārt Jermaks "Sky News" skaidro, ka Krievijas taktika ir šantažēt pasauli, lai nobiedētu oponentus. Padomnieks norāda, ka pats nedomā, ka Krievija pielietos kodolieročus.

"Cilvēki, kuri pieņem lēmumus, vēlas dzīvot. Un ja viņi ķersies pie kodolieročiem, tās būs beigas ne tikai dažiem karavīriem. Tas būs jauns kodolkarš un neviens nezina, kurš pēc tā izdzīvos," citē "Sky News".

"Šie cilvēki pārāk grib dzīvot, lai tik ļoti neriskētu," viņš papildina.

Jermaks intervijā arī pauda cerību par drīzu Ukrainas uzvaru: "Ceru, ka drīz mēs uzvarēsim, un esmu par to pārliecināts."

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Tomēr līdz šim Krievijas spēki nav spējuši ieņemt ne galvaspilsētu Kijivu, ne kādu citu no lielākajām Ukrainas pilsētām.

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem.

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!