Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pēc februāra beigās notikušās Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavības, kura izpildīšanā tiek turēti aizdomās vairāki čečeni, arvien aktuālāks kļūst jautājums par prezidenta Vladimira Putina saikni ar ietekmīgo Čečenijas prezidentu Ramzanu Kadirovu, kurš publiski paudis uzticību Kremļa saimniekam.

Jautājums vairāk ir nevis par Kadirova uzticību savam politiskajam patronam, bet par to, vai Putins, cenšoties panākt stabilitāti un kontroli pēc diviem briesmīgiem kariem Čečenijā, nav radījis vardarbīgu un neparedzamu despotu, raksta laikraksts "The New York Times". 

Putina kritiķi norāda, ka viņš ir ļāvis 38 gadus vecajam Kadirovam faktiski izveidot islāma valsti, lai gan finansiāli tā ir pilnībā atkarīga no Maskavas un šariata likumi tajā darbojas selektīvi, nevis absolūti. Turklāt tagad Kadirovs varētu mēģināt pieteikt savu varu arī ārpus Ziemeļkaukāza kalniem, brīdina Kremļa oponenti.

Atšķirībā no citiem Krievijas reģioniem, kur vietējie drošības spēki ir pakļauti federālajām iestādēm, Kadirovs pats kontrolē savus vīrus, kurus mēdz dēvēt par kadiroviešiem. Čečenu līderis ir pazīstams ar savu nežēlību pret kritiķiem kā mājās, tā ārzemēs. Savukārt drošības dienesti Maskavā ir aizvainoti, ka kadiroviešiem atļauts darboties pilnīgi nesodāmiem, skaidro medijs.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

"FDD (Federālais Drošības dienests) neieredz Ramzanu, jo nespēj to kontrolēt," stāsta Maskavas Kārnegī centra Kaukāza eksperts Aleksejs Malašenko. "Viņš dara visu, ko grib, tai skaitā Maskavā. Neviens nedrīkst arestēt viņa komandas locekļus, ja nav Putina piekrišanas," viņš turpina.

Netālu no Kremļa noslepkavotais Ņemcovs nesen norādīja uz draudiem, kas var rasties no šāda veida drošības iekārtas. "Es nespēju saprast, ko Putins domā, kad 20 000 bruņotu kadiroviešu šodien savācās stadionā Groznijā," opozicionārs decembrī rakstīja savā "Facebook" lapā pēc Čečenijas galvaspilsētā notikušas drošībnieku sapulcināšanas.

"Kas būs tālāk? Valstī ienāk krīze. Naudas nepietiek nekam, tai skaitā reģionu atbalstam. Un vārdos nenosauktais līgums starp Putinu un Kadirovu – nauda pret lojalitāti – beigsies. Un kur 20 000 kadiroviešu dosies? Ko viņi pieprasīs? Kā viņi uzvedīsies? Kad viņi nāks uz Maskavu?" jautāja politiķis.

Lai gan varas iestādes nav minējušas nekādus pierādījumus par to, ka rīkojumu par Ņemcova slepkavību būtu devis Kadirovs vai kāda viņam pietuvināta persona, izmeklētāji aizdomās par noziegumu ir arestējuši piecus čečenu, tai skaitā viena no Kadirova bataljoniem bijušo komandiera vietnieku.

Foto: AP/Scanpix

Pat Ņemcova sabiedrotie, kuri uzskata, ka aiz slepkavības stāv Kremlis, atzīst, ka izmeklēšana līdz šim ir parādījusi bīstamu plaisu starp drošības dienestu vadītājiem Maskavā un čečenu līderi.

Šo plaisu ir radījis Putins, skaidro laikraksts. Astoņus gadus viņš ir sankcionējis Kadirova valdīšanu ar dzelzs dūri, šķietami pieverot acis uz slepkavībām, spīdzināšanām un citiem cilvēktiesību pārkāpumiem. Tajā pašā laikā Kremlis finansēja dārgo atjaunošanu, kas Grozniju ir pārvērtusi par spožu Kaukāza oāzi un ļāvusi Kadirovam veidot savus privātos drošības spēkus.

Rezultātā ir radusies politiskā figūra, kurai līdzīgas Krievijā nav: islāmistu karavadonis, krievu nacionālists un kvēls Putina lojālists – vismaz pagaidām.

Kadirovs, kura vārds jau sen saistīts ar savu personīgo kritiķu un konkurentu nogalināšanām, pēdējos mēnešos ir kļuvis par lielāko Putina politikas Ukrainā atbalstītāju, ļaujot no Čečenijas uz Ukrainu plūst ieročiem un kaujiniekiem, raksta "The New York Times".

Kadirovs arī vadīja milzīgu "Antimaidana" mītiņu Maskavā, bet janvārī, pēc teroristu uzbrukuma Parīzē, Groznijā sarīkoja demonstrāciju pret Francijas satīras žurnāla "Charlie Hebdo" publicētajām pravieša Muhameda karikatūrām.

Foto: AP/Scanpix

Savukārt vēl pagājušajā sestdienā Kadirovs Groznijas sporta arēnā, vērojot cīņas sporta sacensības, VIP ložā sēdēja līdzās Putina atbalstītāju motociklistu kluba "Night Wolves" vadītājam Aleksandram Zaldostanovam, kurš pazīstams ar iesauku "Ķirurgs".

Kadirova vārds tiek saistīts ar dažām skaļākajām Krievijas politiskajām slepkavībām. 2006. gadā tika nogalināta pētnieciskā žurnāliste Anna Poļitkovska, bet 2009. gadā cilvēktiesību aizstāve Nataļja Estemirova, kuras kolēģi paziņoja, ka vairākus mēnešus pirms viņas nolaupīšanas Groznijā draudus viņai izteicis pats Kadirovs.

Noslepkavoti tika arī divi Kadirova konkurenti – Čečenijā pazīstami cilšu politiķi Ruslans un Sulims Jamadajevi. Ruslanu 2008. gadā nošāva Maskavas centrā, bet viņa brāli Sulimu 2009. gadā nogalināja Dubaijā. Dubaijas varasiestādes toreiz izdeva Kadirova padomnieka Adama Delimhanova aresta orderi.

Foto: AP/Scanpix

Kadirova bijušais miesassargs Umārs Israilovs, kurš bija dokumentējis spīdzināšanas un citus Kadirova, kā arī viņa sabiedroto cilvēktiesību noziegumus, 2009. gadā tika nošauts Vīnē, uz kurieni bija aizbēdzis ar savu ģimeni.

Spekulācijas par Kadirova lomu Ņemcova slepkavībā parādījās uzreiz pēc tam, kad varas iestādes paziņoja, ka aizdomās par politiķa nogalināšanu ir aizturēti pieci čečeni. Pēc dažām dienām Putins Kadirovam piešķīra valsts apbalvojumu.

Kadirova atbalstītāji uzstāj, ka Maskavas ienaidnieki cenšas iedragāt viņa labās attiecības ar Putinu. Pats Kadirovs savā "Instagram" kontā apvainoja ASV, ka tās Krievijā cenšas sēt "haosu un nestabilitāti".

Tikmēr Ņemcova slepkavībā aizdomās turēto radinieki uzstāj, ka viņi ir nevainīgi. Cilvēktiesību novērotāji pēc arestēto apmeklēšanas izolatorā paziņoja, ka aizdomās turētie varētu būt spīdzināti un savu vainu noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!