Foto: AFP/Scanpix

Krievijas prezidenta Vladimira Putina aktivitātes Ukrainā, kā arī Kremļa saimnieka retoriku un izvērsto propagandu Hitlera politikai Otrā pasaules kara priekšvakarā pielīdzinājusi virkne ietekmīgu politiķu un komentētāju, vēsta žurnāls "Business Insider".

Kā jau ziņots, Lielbritānijas kroņprincis Čārlzs, Kanādā tiekoties ar vietējiem iedzīvotājiem, sarunā ar holokaustu pārdzīvojušu pensionāri Putinu pielīdzinājis Ādolfam Hitleram, par ko Kremlis paudis sašutumu un pieprasījis paskaidrojumus.

Pēc "Business Insider" apkopotajiem datiem, Ukrainas krīzes kontekstā Putinu Hitleram pielīdzinājuši vairāki ietekmīgi politiķi, amatpersonas un komentētāji.

Bijusī valsts sekretāre un iespējamā pretendente uz ASV prezidenta amatu Hilarija Klintone norādījusi uz Putina piesaukto nepieciešamību "aizstāvēt tautiešus" kaimiņvalstīs, kas "izklausās līdzīgi tam, ko Hitlers darīja [20.gadsimta] trīsdesmitajos gados. Hitlers nemitīgi paziņoja, ka [ar Vācijas pilsoņiem ārvalstīs] apietas slikti. [Hitlers sacīja:] "Man jāiet un jāaizstāv mana tauta." Tāpēc visi ir tik satraukti [par Putina retoriku]".

"Putina [Krimā] izmantoto pamatojumu - tur ir etniskie krievi, krievvalodīgie -, [..] var paplašināt ne tikai uz citām Ukrainas daļām, bet arī uz Igaunijas, Lietuvas, Latvijas un Piedņestras daļām. Ir daudzas vietas, kurās ir etniskie krievi un krievvalodīgie," norādīja Klintone.

Arī Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible Krimas aneksiju pielīdzinājis nacistu režīma agresijai pret Čehoslovākiju pirms Otrā pasaules kara, norādot, ka Putina aizbildināšanās ar nepieciešamību aizsargāt krievvalodīgo intereses līdzinās Hitlera attaisnojumam Trešā reiha paplašināšanai.

"Šādas metodes jau izmantoja Hitlers Sudetu apgabalā. Mēs to visu zinām no vēstures," norādīja Šeible.

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers, raksturojot Krievijas kampaņu Ukrainā, sacījis, ka "šāda veida uzvedību mēs neesam piedzīvojuši kopš Otrā pasaules kara".

Arī Čehijas bijušais ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs paziņojis, ka Putins atkārto vēsturi, ar savu rīcību Krimā ļoti atdarinot nacistiskās Vācijas vadoņa Ādolfa Hitlera rīcību Centrāleiropā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados.

"Tas, kas notiek Ukrainā, ir vēstures atkārtošanās," norādījis Šavrcenbergs. "Putins rīkojas saskaņā ar tiem pašiem principiem kā Ādolfs Hitlers, 1938.gadā iebrūkot Austrijā un toreizējā Čehoslovākijā un 1939.gadā uzsākot agresiju pret Poliju."

"Tā kā viņš vēlējās iebrukt Krimā, viņam bija nepieciešams iemesls un viņš paziņoja, ka tiek apspiesti viņa tautieši. Kad Hitlers vēlējās anektēt Austriju, viņš sacīja, ka vācieši ir apspiesti," norādīja Švarcenbergs.

Arī Čehoslovākijas ziemeļu un rietumu reģionus Hitlers anektēja, to attaisnojot ar nepieciešamību aizstāvēt savus tautiešus, bet pusgadu vēlāk nacistiskā Vācija okupēja arī atlikušo Čehoslovākijas teritoriju.

ASV republikāņu senators Džons Makeins paudis bažas par Putina un Hitlera līdzīgo stratēģiju valsts teritorijas paplašināšanai. "Ja Putinam ļaus ieiet suverēnā valstī, lai aizstāvētu krieviski runājošus cilvēkus, tas ir tas pats, ko Hitlers darīja pirms Otrā pasaules kara," sacīja Makeins.

Viņam pievienojas arī ASV republikāņu senators Marko Rubio: "Apgalvojumi, ka [Krievijai] jāieiet kaimiņu valstī, lai aizsargātu tai piesaistītu etnisku kopienu, noteikti līdzinās Hitlera argumentiem trīsdesmitajos gados."

Savukārt amerikāņu republikāņu senators Lindsijs Greiems vēl pirms Soču olimpiādes aicināja boikotēt spēles, protestējot pret patvēruma piešķiršanu valsts nodevībā apsūdzētajam ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) bijušajam darbiniekam Edvardam Snoudenam.

"Ja jūs varētu atgriezties laikā, vai jūs būtu ļāvuši Ādolfam Hitleram uzņemt olimpiskās spēles Vācijā? Sarīkot propagandas šovu, uzaicinot visu pasauli uz nacistisko Vāciju un izrādot nepatiesu priekškaru?" sacīja Greiems.

Prominentais ASV politiķis un Austrumeiropas eksperts Zbigņevs Bžezinskis Putinu raksturojis kā "daļēji komisku Musolīni imitāciju un ļaunu Hitlera atgādinājumu".

"Apzināti vai nē, Putina režīms Sočos cieši seko Berlīnes 1936.gada rokasgrāmatai," sacījis Krievijas bijušais šaha čempions un opozīcijas līderis Garijs Kasparovs.

"Tāpat kā Hitleram pirms viņa, Putinam nav jaunu ideju par to, kā radīt stabilu globālo sistēmu pašreizējās vietā. Viņš tikai vēlas iegūt jaunu teritoriju, tāpat kā Hitlers mēģināja garantēt plašu dzīves telpu vāciešiem," komentējis angliski iznākošais laikraksts "The Moscow Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!