Foto: AFP/Scanpix
Gatavojoties jauna Romas pāvesta ievēlēšanai, Vatikānā virs Siksta kapelas ugunsdzēsēji uzstādījuši skursteni, kas vēstīs par balsošanas iznākumu.

Saskaņā ar senu tradīciju, ja no Siksta kapelas skursteņa paceļas melni dūmi, tas nozīmē, ka jaunais pāvests vēl nav ievēlēts. Dūmi tiek padarīti melni, degošajiem biļeteniem uzlejot darvu. Kad no Siksta kapelas paceļas balti dūmi, tā ir zīme, ka jaunais pāvests ir ievēlēts.

Konklāvs, kas pēc līdzšinējā katoļu baznīcas galvas Benedikta XVI atkāpšanās sasaukts jauna pāvesta ievēlēšanai, sāksies otrdien.

Pēc īpašā dievkalpojuma "Pro Eligendo Romano Pontifice" kardināli otrdien dosies uz Siksta kapelu, kur viņi tiks ieslēgti līdz brīdim, kad tiks izraudzīts jaunais baznīcas galva.

Pirmo reizi dūmi no skursteņa virs Siksta kapelas pacelsies jau otrdienas vakarā pēc pirmā balsojuma. Visticamāk, tie būs melni, jo nav vienota favorīta uz katoļu baznīcas vadītāja amatu.

Sākot no trešdienas, balsojums tiks rīkots divas reizes dienā - no rīta un pēcpusdienā. Biļeteni tiks dedzināti pēc katra balsojuma - proti, ap plkst.12 (plkst.13 pēc Latvijas laika) un plkst.18 (plkst.19 pēc Latvijas laika). Nākamajam pāvestam jāiegūst divu trešdaļu kardinālu atbalsts.
Vatikāns paudis cerību, ka jaunais baznīcas galva tiks ievēlēts līdz Lieldienām, kas šogad iekrīt 31.martā.

Iepriekšējā reizē - 2005.gadā - konklāvs ilga divas dienas, un jaunā pāvesta ievēlēšanai bija nepieciešami četri balsojumi.

Pēdējā gadsimta laikā ne reizi konklāvs nav ildzis vairāk par piecām dienām.

Katram no 115 kardināliem elektoriem būs jādod zvērests neizpaust neko no tā, kas notiks konklāvā. Par šī zvēresta laušanu draud izslēgšana no baznīcas.

Nedēļas nogalē un pirmdienā pirms konklāva kardināli turpinās debates par iespējami labāko pāvesta kandidātu.

Vatikāna eksperti stāsta, ka kardināli esot sadalījušies divās gandrīz vienlīdz lielās grupās. Vienas grupas pārstāvji uzskatot, ka baznīcas vadība jāuztic pašreizējam Milānas arhibīskapam Andželo Skolam, kamēr otra grupa dotu priekšroku kādam, kas nav itālis.

Starp iespējamajiem citiem kandidātiem, kuru vārdi izskan baumās, tiek minēts kanādietis Marks Uvjē, kardināls Pīters Kodvo Apija Tērksons no Ganas, ASV kardināls Šons O'Malijs un Manilas arhibīskaps Antonio Tagle.

Kā zināms, līdzšinējais Romas pāvests Benedikts XVI 28.februārī oficiāli nolika savas pilnvaras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!