Foto: Reuters/Scanpix
Protestētāji visā pasaulē sestdien gatavojas iziet ielās, lai paustu savas dusmas pret baņķieriem, finansistiem un politiķiem, kurus tie apsūdz par globālās ekonomikas sagraušanu, miljoniem cilvēku iedzīšanu nabadzībā un grūtībās vien savas alkatības dēļ.

Kustības "Okupēt Volstrītu" ("Occupy Wall Street") rīkoto protestu Ņujorkā iedvesmotie vēlas iziet ielās visā pasaulē - no Sidnejas līdz Aļaskai caur Londonu, Frankfurti, Vašingtonu, Ņujorku un citām pilsētām.

Policija visā pasaulē gatavojas iespējamajām nekārtībām, lai gan nav iespējams pateikt, cik plaši būs protesti un cik daudz cilvēkus, galvenokārt izmantojot sociālos medijus, būs izdevies pulcināt Spānijas antikapitālistu kustībai "Indignados" ("Saniknotie"), kas maijā rīkoja plašus protestus Madrides centrālajā laukumā "Puerta del Sol" ("Saules vārti"), un aktīvistu organizācijām, kas pēc "Indignados" iniciatīvas uzņēmušās akcijas īstenošanu katrā valstī un pilsētā atsevišķi.

Kustība izveidojusi mājaslapu internetā "15october.net", kurā aicina visus pasaules iedzīvotājus sestdien pulcēties vienotā protesta akcijā "United for #GlobalChange" ("Vienoti pārmaiņām pasaulē"). Kopumā aicinājums šajā mājas lapā ievietots 18 valodās.

Austrālijas otrā lielākā pilsēta Melburna bija pirmā vieta, kur sestdien notika miermīlīga protesta akcija. Pilsētas centrālajā laukumā bija pulcējušies apmēram 1000 cilvēki, kas klausījās dažādas runas.

Organizācijas "OccupyMelbourne.Org" pārstāvis Niks Kārsons solīja, ka līdzīgas protesta akcijas plānotas visās lielākajās Austrālijas pilsētās.

"Domāju, ka cilvēki vēlas īstu demokrātiju," viņš teica, piebilstot, ka "viņi nevēlas korporatīvo ietekmi uz viņu politiķiem. Viņi vēlas, lai viņu politiķi ir atbildīgi. Viņi vēlas, lai viņu intereses ir atbilstoši pārstāvētas".

Apmēram 50 cilvēki bija pulcējušies Jaunzēlandes Dienvidsalas lielākajā pilsētā Kraistčērčā, kas jau vairākkārt smagi cietusi no zemestrīcēm. Arī Japānas galvaspilsētā Tokijā gaidāmas nelielas demonstrācijas.

Lai gan protesta akcija tiek pieteikta kā miermīlīga, kā brīdinājuma signālu par iespējamo protestu virzību piektdien raidīja Itālijas studenti, kam izdevās iekļūt investīciju bankas "Goldman Sachs" ēkā Milānā. Lai gan nekārtības ātri tika novērstas, uz ēkas sienas palika uzraksti sarkaniem burtiem, kuros paustas dusmas pret premjerministru Silvio Berluskoni un sauklis "Atdodiet mums naudu". Ar olām tika apmētāta arī Itālijas lielākās bankas "UniCredit" galvenā mītne.

Protestētāji plāno ieņemt arī Londonas Sitiju, kas ir Lielbritānijas galvenais finanšu centrs, ar saukli "Okupēt Biržu".

Londonas protestu lapas sociālajā tīklā "Facebook" izveidotājs Spiro - kāds 28 gadus vecs puisis, kam ir labi atalgots darbs, bet kurš nevēlas atklāt savu pilno vārdu - skaidro, ka vispasaules protestu galvenais mērķis ir "finanšu sistēma". Viņa izveidotā lapa dažu nedēļu laikā ieguvusi 12 tūkstošus sekotāju.

Protesta akcijas gaidāmas arī Spānijā, Grieķijā, kur jau mēnešiem ilgi notiek dažādas demonstrācijas un streiki pret valdības īstenotajiem taupības pasākumiem, bet Itālijas galvaspilsētā Romā gaidāms, ka demonstrācijā piedalīsies apmēram 20 tūkstoši cilvēku.

Konkrētu prasību demonstrantiem nav, ir vien kopīgais uzskats, ka "alkatīgajiem un korumpētajiem" bagātniekiem, jo īpaši bankām, ir jāmaksā vairāk un tas, ka ievēlētās valdības neieklausās savās tautās.

"Ir laiks mums apvienoties; Ir laiks viņiem ieklausīties; pasaules iedzīvotāji, ceļaties!" aicināts "United for #GlobalChange" mājaslapā. "Mēs neesam preces politiķu un baņķieru rokās, kas mūs nepārstāv," norāda vispasaules demonstrācijas iniciatori. "Mēs mierīgi protestēsim, runāsim un organizēsim līdz panāksim, ka tā notiek," norāda organizatori, aicinot pasaules iedzīvotājus protestēt, lai panāktu, ka politiķi ieklausās un kalpo tautas gribai un interesēm, un apzinās, ka tauta nevis "finanšu elite, kam viņi kalpo", ir tie, kas izlems nākotni.

Vācijā demonstrācija paredzēta valsts finanšu centrā Frankfurtē, bet ASV pilsētā Hjūstonā galvenā protestētāju aktivitāte būs vērsta pret lielajām naftas kompānijām.

Čikāgā jau vairākas nedēļas ir notikuši protesti pie Čikāgas Federālo rezervju bankas, kurus rīko grupējums "Occupy Chicago" ("Okupēt Čikāgu"). Kustība "Okupēt Volstrītu" ("Occupy Wall Street") paziņoja, ka protesti ir "simbolisks žests", kas parāda tā "neapmierinātību ar pašreizējo ekonomisko un politisko gaisotni". "Mēs esam no visām rasēm, dzimumiem un ticībām. Mēs esam vairākums. Mēs esam 99%. Mēs vairs neklusēsim," kustība piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!