Bijušie Tjaņaņmeņas demokrātijas kustības aktīvisti pievienosies desmitiem tūkstošu cilvēku visā pasaulē, lai atzīmētu 20. gadadienu kopš 4. jūnija asiņainās izrēķināšanās.

Trimdā dzīvojošie aktīvisti, kuri 1989. gadā stājās pretī labi apbruņotiem karavīriem un kuriem daudzos gadījumos vēl ir redzams šī smagā pārbaudījuma rētas, līdz ar vienkāršajiem pilsoņiem no Honkongas līdz Ukrainai un Izraēlai apliecinās apņemšanos saglabāt dzīvu šo dienu piemiņu.

Fans Džens, kuram represiju laikā tanks sadragāja kājas, būs viens no runātājiem ceturtdien Vašingtonā paredzētajos piemiņas pasākumos Kapitolija kalnā.

Šajā saietā, kas tiek rīkots kā amerikāņu demokrātijas simbols, runās arī bijušais studentu līderis Bobs Fu, kurš tagad vada ASV bāzēto kristīgo organizāciju "ChinaAid".

Simti, varbūt tūkstoši cilvēku tika nogalināti, kad Ķīnas komunistu vadītāji nolēma naktī no 3. uz 4. jūniju pirms 20 gadiem nosūtīt tankus, lai apspiestu septiņas nedēļas ilgušos mierīgos protestus.

Sveces mirušo piemiņai tiks aizdedzinātas visā pasaulē, un sagaidāms, ka šajā pasākumā piedalīsies desmitiem tūkstošu cilvēku Honkongā, kas ir vienīgā vieta Ķīnas teritorijā, kur atļauti toreizējo demonstrāciju piemiņas pasākumi.

Neliela studentu grupa Honkongā ir sākusi 64 stundu bada streiku kā cieņas apliecinājumu aktīvistiem, kuri badojās 1989. gada protestu laikā.

Liberālais Honkongas laikraksts "Apple Daily" publicēs paziņojumu ar aicinājumu pārskatīt Ķīnas valdības 4. jūnija demonstrāciju oficiālo nosodījumu. Tas prasīs atbrīvot no cietumiem disidentus, saukt pie atbildības tos, kuri deva pavēli sākt represijas, un īstenot demokrātiju Ķīnā, ziņo cilvēktiesību organizācija "Honkongas alianse".

Londonā Lielbritānijas vispazīstamākā žurnāliste Keita Eidija, kura atspoguļoja šos notikumus BBC uzdevumā, pievienosies tagad trimdā dzīvojošajiem bijušajiem Tjaņaņmeņas protestētājiem un noliks ziedus pie Ķīnas vēstniecības.

Viņu pavadīs studentu līderis 1989. gada protestos Šao Dzjans, kurš pavadīja ieslodzījumā 18 mēnešus un pirms ierašanās Lielbritānijā 1997. gadā aizbēga uz Zviedriju, ziņo "Amnesty International" pasākumu organizētāji.

Parīzē 3. jūnija vakarā notiks protesta demonstrācija, kuras laikā tiks nolasīti vairāku represiju upuru vārdi, vecums un nāves diena, pavēstīja organizācijas "Reportieri bez robežām" pārstāvis.

Dažādas akcijas notiks pie Ķīnas vēstniecībām daudzās pasaules valstīs.

Izraēlā "Amnesty International" plāno katru parakstu interneta petīcijā ar prasību Ķīnas valdībai sākt represiju izmeklēšanu atzīmēt ar rozi un pasniegt šo buķeti Ķīnas vēstniecībai.

Līdzīgas cilvēktiesību aizstāvju organizāciju rīkotas akcijas notiks daudzās pasaules valstīs, arī Ukrainā un Japānā.

Tikmēr Nīderlandē Tibetas garīgais līderis Dalailama, kuru Ķīna apsūdz neatkarības pieprasīšanā šim Himalaju reģionam, 4. jūnijā rīkos publisku lekciju. "Amnesty International" ziņo, ka tā, tāpat kā Izraēla, plāno līdzīgu rožu ceremoniju vietā, kur runās Dalailama.

Turpretim 4.jūnija piemiņas ceremonijas kontinentālajā Ķīnā būs pieklusinātas.

Viens no pazīstamākajiem 1989. gada studentu līderiem Vans Daņs aicina ķīniešus apliecināt, ka viņi nav aizmirsuši Tjaņaņmeņas notikumus, tērpjoties baltās drēbēs, jo Ķīnā baltā ir sēru krāsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!