63 krievu vidusskolas Igaunijā paziņojušas, ka ir gatavas no 1.septembra desmitajās klasēs igauņu literatūru sākt mācīt igauņu valodā. Daudzas no skolām ir gatavas igauņu valodā mācīt arī citus priekšmetus, piemēram, fizkultūru vai mūziku, ziņo ETV.
Izglītības un zinātnes ministrijas vicekanclere Katri Raika pavēstīja, ka 2008.gada rīcības plāns ir jānoskaidro dialogā ar skolotājiem un skolēniem un tas ir vienīgais ceļš uz veiksmīgu reformu.

Skolām, kuras nav gatavas no 1.septembra nodrošināt igauņu literatūras mācīšanu igauņu valodā, līdz 1.jūlijam par to ir jāinformē ministrija, lai šo mācību priekšmetu varētu aizstāt ar kādu citu, taču līdz šim brīdim ministrija nevienu šādu iesniegumu nav saņēmusi.

Arī paši skolotāji nekādas problēmas reformas realizācijā nesaskata. Linnamē krievu liceja direktors Sergejs Garanža Igaunijas televīzijai sacīja, ka straujas pārejas nebūs, jo sagatavošanās ir bijusi pamatīga. Viņš arī piebilda, ka tiem, kas apzināti nāk uz desmito klasi, šim priekšmetam nevajadzētu sagādāt grūtības.

Garanža arī sacīja, ka pēdējo piecu sešu gadu laikā liceja audzēkņi valsts eksāmenā parasti uzrāda zināšanas 80% no 100% vai pat vēl vairāk. Viņš pieļauj, ka sākumā šādas tādas nianses varētu būt, taču gada laikā visam vajadzētu nokārtoties.

Ministrijas pārstāve gan atzina, ka precīza tālākās rīcības plāna pagaidām nav, taču tam jābūt gatavam līdz rudenim. Tad tas tiks apspriests ar skolotājiem un skolēniem, un tikai tad to apstiprinās valdība.

Raika arī skaidroja, ka pirmajā posmā plāns ir izpildīts virs normas, jo gandrīz katra otrā vidusskola igauņu valodā nolēmusi pasniegt arī fizkultūru, gandrīz katra trešā – mūziku, ceturtajā daļā skolu igauņu valodā mācīs matemātiku, bet 13 skolās no 63 – sabiedrības mācību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!