Konkurss turpināsies līdz 4.aprīlim, un to rīko “Brainbench”, kas ir viena no pasaules vadošajām kompānijām, kas nodarbojas ar darbaspēka prasmju un zināšanu vērtēšanu pasaules mērogā.

Jau pirmajā nedēļā konkursa “Bench Games” popularitāte izrādījās krietni lielāka, nekā bija paredzēts, jo no 150 valstīm tika saņemtas aptuveni 100 000 anketu. Rezultāti ir pretrunā vispārpieņemtiem uzskatiem par tehnisko zināšanu centriem pasaulē.

Austrumeiropas valstis, piemēram, Rumānija, Latvija, Bulgārija un Baltkrievija, pēc iesūtīto anketu skaita pārspēj tādas valstis kā Lielbritānija, Austrālija, Vācija un Francija.

Vērtējot anketu skaitu procentuāli pret iedzīvotāju skaitu, vadībā izvirzās Latvija, Igaunija un Bulgārija, līdz ar tādām mazām valstīm kā Sanmarīno un Amerikāņu Samoa. Savukārt zemāk sarakstā redzamas tādas valstis kā Singapūra, Izraēla un Zviedrija, kuru iedzīvotāji tradicionāli tiek uzskatīti par zinošiem tehnoloģiju jomās.

Visaugstāk novērtētās valstis ir tās, kurās vairākums iedzīvotāju ir slāvu, arābu un turku valodās runājošie, bet maz pārstāvētas Āzijas valstis, izņemot Indiju, Pakistānu un Filipīnas, kurās jūtama liela angļu valodas ietekme.

Tāpat kā 2002. un 2003.gadā, vislielākais anketu skaits saņemts no ASV, Indijas un Krievijas, bet starp Amerikas štatiem vadošie ir Kalifornija un Teksasa.

Konkursa jautājumi tiek uzdoti angļu valodā, un “Brainbench” prezidents Maiks Rasiello uzskata, ka tas rada gan ierobežojumus, gan dod ieskatu vispārējās tendencēs.

“Lielākā daļa Austrumāzijas, tātad arī Ķīna, nav redzama konkursa rezultātos,” viņš stāsta. “Protams, to varētu skaidrot ar jautājumiem angļu valodā, taču no citām valstīm, kurās angļu valoda arī nav tik ļoti izplatīta, ir saņemts salīdzinoši liels skaits anketu.”

“Presē un no citiem avotiem mēs bieži dzirdam, ka prasmīgākie un zinošākie cilvēki tehnoloģiju jomā meklējami Āzijā, īpaši Indijā,” stāsta Rasiello. “Taču, ņemot vērā to, cik svarīga ir angļu valoda programmēšanā un tehnoloģijās, Austrumeiropas valstu labie rezultāti ir priecējoši. Iespējams, mūsu apkopotā informācija liks mainīt aizspriedumus par pasaules darba tirgu.”

Konkurss tika veidots, izmantojot “Brainbench” tehnoloģijas darba iemaņu un zināšanu pārbaudei. Divu nedēļu laikā jebkuram pasaules iedzīvotājam tiek dota iespēja ar interneta starpniecību atbildēt uz jautājumiem un gūt novērtējumu par savām spējām un zināšanām vairāk nekā 400 jomās, tajā skaitā dažādās informāciju tehnoloģiju specialitātēs, kā arī finanšu, veselības aprūpes, administrācijas, rakstu un runas prasmju un uzņēmējdarbības jomās.

2005.gada jūnijā “Brainbench” plāno laist klajā pārskatu par tendencēm pasaules darbaspēka iemaņu un zināšanu līmenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!