Foto: EPA/Scanpix/LETA

Višegrādas grupas valstis - Polija, Ungārija, Čehija un Slovākija - trešdien aicinājušas nodrošināt Eiropas Savienībā (ES) plašāku un drīzāku pieeju vakcīnām, iespējams, arī izdarīt lielāku spiedienu uz ražotājiem, lai viņi izpilda savas līgumsaistības.

"Es ieteicu, ka mums vajadzētu nošķirt vakcīnas no politikas," Višegrādas grupas samitā sacīja Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns. Višegrādas grupa ir Polijas, Ungārijas, Čehijas un Slovākijas politiska un kultūras savienība, kuras ietvaros valstis bieži vienojušās par kopīgu nostāju starptautiskos jautājumos, sevišķi Eiropas Savienībā.

Nav austrumu vai rietumu vakcīnu, var būt tikai efektīvas vai neefektīvas vakcīnas, sacīja Orbāns. Ungārija ir vienīgā ES valsts, kas sākusi cilvēku vakcinēšanā pret jauno koronavīrusu izmantot Krievijā ražoto vakcīnu "Sputņik V". Ungārija ir arī pasūtījusi Ķīnā ražoto Covid-19 vakcīnu "Sinovac". Arī Čehija un Horvātija apsver "Sputņik V" izmantošanu.

Līdz šim "Sputņik V" ražotāji nav pieteikušies vakcīnas apstiprināšanai Eiropas Zāļu aģentūrā, atklāja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena. Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs sacīja, ka "Sputņik V" apspriesta samita laikā un viņš ir līdzīgās domās kā Orbāns. "Dzīvības un veselības aizsardzība nevar būt saistīta ar ģeopolitiku. Šis vīruss nešķiro austrumus no rietumiem," sacīja Matovičs.

Savukārt Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis aicināja EK izdarīt lielāku spiedienu uz vakcīnu ražotājiem, lai tie izpildītu savas līgumsaistības. "Eiropas Komisijai vajadzētu izmantot ES ekonomisko spēku, lai izdarītu spiedienu uz milzīgajām korporācijām, ar kurām esam parakstījuši līgumus," sacīja Moraveckis. Viņš norādīja, ka līdzekļus, ko ES saskaņā ar šiem līgumiem iemaksāja, vakcīnu ražotāji izmantoja pētījumiem. Polijas premjerministrs arī izteica pateicību Eiropadomes prezidentam Šarlam Mišelam, kurš bija klāt Višegrādas grupas samitā, par centieniem paātrināt vakcinācijas kampaņu ES.

Višegrādas grupas valstu premjerministri un Mišels trešdien sapulcējās Vāveles pilī Krakovā, lai atzīmētu Višegrādas grupas dibināšanas 30. gadadienu.

Līderi apsprieda cīņu pret pandēmiju un plānus ekonomikas atveseļošanai pēc tās, kā arī drošības un aizsardzības jautājumus, klimata izmaiņas, ES ārējās attiecības un citas tēmas. Polijas, Ungārijas, Čehijas un Slovākijas līderi arī parakstīja deklarāciju par sadarbību digitālos projektos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!