Foto: AFP/Scanpix

Ungārijas, Polijas, Slovākijas un Čehijas premjerministri, kas bija pulcējušies uz sanāksmi Prāgā, piektdien kategoriski noraidīja Eiropas Komisijas (EK) ieceri pārdalīt pa Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vēl 120 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies bloka dienvidvalstīs.

Bēgļu kvotas tikai piesaistīs jaunus nelegālos imigrantus, uzsvēra Polijas premjerministre Eva Kopača.

Ja diskusijas par nelegālās imigrācijas vilni tiks aprobežotas vienīgi ar bēgļu pārdali, ES dalībvalstu līderiem nāksies tikties ik mēnesi, lai vienotos par uzņemamo skaitu, lai gan problēmas sakne meklējama citviet, norādīja Kopača.

Arī Čehijas premjers Bohuslavs Sobotka norādīja, ka nelegālās imigrācijas krīzes galvenais cēlonis ir situācija Sīrijā un Lībijā.

Viņš piebilda, ka Višegradas grupas valstu vadītāji piektdien nav runājuši par uzņemamo patvēruma meklētāju iespējamo skaitu un nogaidīs, kamēr EK oficiāli nāks klajā ar savu priekšlikumu.

Tomēr Sobotka uzsvēra, ka spēkā joprojām ir iepriekš paustā nostāja, kas pieļauj patvēruma meklētāju uzņemšanu vienīgi brīvprātīgā kārtā.

Tajā pašā laikā Višegradas grupas valstis paziņoja, ka ir gatavas piešķirt gan aprīkojumu, gan personālu Šengenas zonas ārējo robežu aizsardzībai, cilvēku kontrabandistu aktīvākajai apkarošanai un cīņai pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", teikts četru premjerministru kopīgajā paziņojumā.

Sobotka, Kopača, kā arī viņu Ungārijas un Slovākijas kolēģi – Viktors Orbāns un Roberts Fico, uzsvēra, ka nelegālās imigrācijas krīze risināma tieši šādā ceļā.

Kopača norādīja, ka Višegradas valstu piedāvātais ceļš nodrošinās problēmas cēloņu novēršanu, nevis cīņu ar sekām.

Savukārt Orbāns uzsvēra, ka valstīm jāspēj parādīt pilsoņiem spēja kontrolēt situāciju, bet Eiropas līderiem jāapliecina spēja garantēt kopīgo drošību.

Viņš piebilda, ka daži Eiropas politiķi krāpj bēgļus, rosinot to cerības nokļūt Rietumeiropā.

Arī Fico uzsvēra, ka nepieciešams aizsargāt ES ārējās robežas, kas ir viens no ES brīvās pārvietošanās principa galvenajiem balstiem.

"Es noraidu moralizētāju uzbrukumus Slovākijas un pārējo Višegradas četrinieka valstu valdībām par to centieniem stingri aizsargāt Šengenas ārējās robežas," piebilda Fico.

Viņš brīdināja, ka šādi uzbrukumi var vienīgi veicināt šķelšanos ES.

"Tas, ko mēs pieredzam, ir haoss, kas vājina pilsoņu ticību Eiropas Savienības funkcionēšanai un mazina Eiropas Savienības reputāciju pasaulē," savukārt norādīja Sobotka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!