Foto: AP/Scanpix

Krieviju svētdien pametis pēdējais no septembrī Barenca jūrā aizturētajiem vides aizstāvju kustības "Greenpeace" 26 ārvalstu aktīvistiem, paziņojusi organizācija.

37 gadus vecais Polijas pilsonis Tomašs Dzemjančuks izlidojis no Sanktpēterburgas uz Varšavu, teikts "Greenpeace" paziņojumā.

Pavisam septembrī sakarā ar "Greenpeace" akciju tika aizturēti 30 cilvēki, no kuriem četri bija Krievijas pilsoņi, bet 26 - ārvalstu aktīvisti.

Pret viņiem ierosinātās krimināllietas tika izbeigtas saskaņā ar Krievijā pagājušajā nedēļā izsludināto plašo amnestiju, kas skar aptuveni 20 000 ieslodzīto un tiek vērtēta kā Kremļa mēģinājums uzlabot valsts tēlu pirms Soču Olimpiādes.

Savukārt "Greenpeace" kuģa "Arctic Sunrise" arests, iespējams, paliks spēkā līdz janvārim, kamēr Krievija svinēs Jaungadu un pareizticīgo Ziemassvētkus, pastāstījis starptautiskās vides organizācijas jurists.

Kā ziņots, Greenpeace" aktīvisti 18.septembrī Barenca jūrā mēģināja nokļūt uz uzņēmuma "Gazprom neftj šeļf" naftas ieguves platformas "Prirazlomnaja", lai tur sarīkotu protesta akciju pret naftas ieguvi Arktikā. Nākamajā dienā Krievijas robežsargi no helikoptera nokļuva uz aktīvistu kuģa "Arctic Sunrise" klāja. Pēc aizturēšanas "Arctic Sunrise" kapteinis atteicās vadīt kuģi. Tad ar Nīderlandes karogu peldošais kuģis tika aizvilkts uz Murmanskas ostu, kur tika arestēts. Aizturēto vidū bija seši Lielbritānijas un četri Krievijas pilsoņi, kā arī vēl 16 citu valstu, tostarp Argentīnas, Itālijas, Francijas un Austrālijas pilsoņi.

Aizturētie aktīvisti sākotnēji tika apsūdzēti pirātismā, bet oktobra beigās Krievijas Izmeklēšanas komiteja paziņoja, ka šīs apsūdzības tiek pārkvalificētas par apsūdzībām huligānismā. Visi aizturētie aktīvisti novembrī tika atbrīvoti no apcietinājuma, tomēr viņiem netika atļauts pamest Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!