No trim Baltijas valstīm vislielākais atbalsts integrācijai Eiropas Savienībā - 50 procenti - šobrīd vērojams Lietuvā, vismazākais - 35 procenti - Igaunijā.
Latvijā iestāšanos Eiropas Savienībā pašlaik uzskata par vēlamu 41 procents iedzīvotāju, liecina socioloģisko pētījumu kompānijas EMOR veiktā aptauja.

Savukārt visaugstākais iestāšanās pretinieku skaits - 54 procenti - fiksēts Igaunijā. Latvijā pret pievienošanos savienībai noskaņoti 33 procenti aptaujāto un Lietuvā - 28 procenti.

Lietuvas iestāšanās sarunu delegācijas vadītājs Petrs Austrevičs lielo eirooptimistu īpatsvaru savā valstī skaidro ar īpašo uzmanību, kāda šim jautājumam tiek veltīta Lietuvas presē.

Igaunijas sabiedrības pieaugošā nevēlēšanās pievienoties Eiropas Savienībai, pēc Austreviča domām, skaidrojama ar to, ka Igaunija jau sākusi sarunas par jūtīgākajām sadaļām. Vēl viens iemesls varētu būt pašreizējās politiskās norises šajā valstī. Igaunija gatavojas vēlēšanām un valdība nebauda īpašu sabiedrības atbalstu, izteicies Lietuvas delegācijas vadītājs.

Vienlaikus viņš paredzējis, ka arī Lietuvas sabiedrības noskaņojums kļūs mazliet svārstīgāks, atklājot sarunu sadaļu, kas veltīta nodokļiem, kad būs jāizšķiras, kādus akcīzes nodokļus ieviest.

Austrevičs paudis gandarījumu par lielo atbalstu integrācijai Eiropā, bet atzinis, ka liela iedzīvotāju daļa joprojām nav izšķīrusies par savu attieksmi. Pēc viņa vārdiem, vienīgi pienācīga informācija var palīdzēt sabiedrībai ieņemt noteiktu attieksmi - "par" vai "pret", bet tie, kuri vēl nav izšķīrušies, var mainīt savas domas pēdējā brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!