Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lielbritānijas aizsardzības ministrs Bens Voless un NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņojuši, ka Lielbritānija un citi NATO sabiedrotie ziemas laikā saglabās un palielinās atbalstu Ukrainas karavīriem, vēsta medijs "Reuters".

Voless pievienojās NATO ģenerālsekretāra Jensam Stoltenbergam vizītē Lielbritānijas pilsētā Lidā, kur noris Ukrainas karavīru apmācības. Vizītes laikā laikā tika paziņots par vēl 12 000 auksta laika guļamkomplektu piegādi Ukrainai.

"Tuvojas ziema un abām pusēm tas būs nopietns un būtisks izaicinājums, " sacīja Volless, piebilstot, ka "mēs [Lielbritānija] esam apņēmušies ukraiņu karavīriem sniegt labākās pamata kaujas iemaņas, jo mēs jau zinām, ka Krievijas bruņotie spēki saviem karavīriem to nenodrošina ".

Lielbritānijas Aizsardzības ministrija ir paziņojusi, ka tā drīzumā pabeigs 1000 papildu zeme-gaiss tipa raķešu piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Iekārtas ietver nesējraķetes un raķetes, kuras spēj notriekt mērķus gaisā, tostarp Krievijas dronus un spārnotās raķetes.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pavēlējis karaspēkam atvilkt spēkus no Dņepras upes labā krasta, netālu no Hersonas. Ukraina gan uz šiem paziņojumiem reaģēja piesardzīgi.

Pirms Šoigu paziņojuma Voless norādīja, ka Ukrainas panākumi šajā reģionā ir iemesls, kāpēc ir tik svarīgi saglabāt un palielināt atbalstu. "Ukraina joprojām gūst panākumus valsts austrumos un lēnām, bet stabili virzās uz Hersonu dienvidos. Tā ir smaga cīņa," teica Voless, citē " Reuters".

Stoltenbergs, kurš sacīja, ka arī citi NATO sabiedrotie ziemas mēnešos sniegs atbalstu Ukrainas karaspēkam, Londonā tikās arī ar Lielbritānijas jauno premjerministru Riši Sunaku, kur viņi apsprieda Ziemeļatlantijas alianses nepārtraukto atbalstu Ukrainas suverenitātei.

NATO ģenerālsekretārs bija pirmais starptautiskais līderis, kas apmeklēja Sunaku viņa rezidencē. Šī sanāksme notika laikā, kad Lielbritānija vēlas atjaunināt plānojumu par aizsardzības prioritātēm, jo valdība samazina valsts izdevumus.

Lielbritānija ir nozīmīgs investētājs NATO alianses darbības stiprināšanā, bet valsts finanses ir pakļautas spiedienam.

Lielbritānijas valdība 17.novembrī izklāstīs plānoto valsts budžetu. Šobrīd izskan bažas par mērķi līdz 2030. gadam aizsardzības vajadzībām tērēt 3% no IKP. Tomēr Voless sacīja, ka turpinās cīnīties par aizsardzības budžetu, lai modernizētu savus spēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!